Dwa znakomite przepisy na faworki - po staropolsku i po babcinemu. Poradzą sobie nawet amatorzy!

Tłusty czwartek kojarzy się z dwoma wypiekami: to pączki oraz faworki, znane w niektórych regionach naszego kraju jako chrust lub chruściki. Przygotowanie faworków jest całkiem łatwe, a smak wprost zniewalający. Tutaj znajdziesz dwa proste przepisy na faworki, które na pewno wyjdą przepyszne i chrupkie - w wersji ze spirytusem i bez.

Faworki to tradycyjny polski wypiek, popularny zwłaszcza w końcówce karnawału. To przysmak z cienkiego, chrupkiego ciasta zrobionego z najprostszych składników: mąki, jajek, masła, cukru i soli. Ciasto krojone jest na wstążeczki lub romby, a potem zawijane w charakterystyczny sposób i smażone na głębokim tłuszczu. Gotowe faworki podawane są z cukrem pudrem.

Zobacz wideo W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki

Skład faworków może się nieco różnić w zależności od regionu Polski, z którego pochodzi dana receptura. U nas poznacie dwa znakomite przepisy na faworki, z którymi poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Gwarantujemy, że tłusty czwartek z naszymi chruścikami będzie jeszcze słodszy niż do tej pory. Do dzieła!

Faworki - przepis na udany tłusty czwartek

Tym, co najbardziej kusi w faworkach, jest ich chrupkość, dlatego najlepsze są faworki świeże, zaraz po upieczeniu. Podobne przepisy wykorzystywały nasze babcie, dlatego chrust tak przyjemnie kojarzy się z dzieciństwem.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 4 żółtka jajek
  • 5 łyżek śmietany (12% lub 18%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy z niej górkę. Na samej górze robimy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder, śmietanę sól i spirytus. Zagniatamy ciasto ruchami do środka i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy kulę (ok. 5 minut).
  2. Następnie rozwałkowujemy ciasto, składamy je na pół i kilkukrotnie powtarzamy te czynności przez ok. 10-15 minut.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki. Pozostałe ciasto zawijamy w folię spożywczą, aby nie wyschło.
  4. Z użyciem noża kroimy ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm, po czym kroimy je w poprzek na paseczki o długości ok. 10 cm. Pośrodku każdego paska robimy nacięcie o długości 1-2 cm i przewlekamy przez nie jeden koniec ciasta. Delikatnie przeciągamy i odkładamy na bok (przewleczone faworki układaj jeden przy drugim na ściereczce).
  5. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka faworków jednocześnie. Smażymy przez około 60 sekund z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
  6. Faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec prószymy cukrem pudrem.

Faworki - przepis babci, bez spirytusu. Staropolskie chruściki, którym nie można się oprzeć

Inna wersja przepisu na faworki zakłada użycie mniejszej ilości żółtek. Do tego nie trzeba ubijać i napowietrzać ciasta, ale mimo to faworki wyjdą niezwykle chrupiące i kruche.

Składniki:

  • 160 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka, cukier i sól dokładnie mieszamy, aż otrzymamy białą, puszystą masę. Dodajemy masło, ocet i śmietanę i ponownie energicznie mieszamy.
  2. Do stworzonej masy dodajemy stopniowo mąkę i również dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy na cienki placek, a drugą z powrotem wkładamy pod przykrycie do miski.
  4. Placek dzielimy na pasy o grubości 2-3 cm, które kroimy w poprzek na kawałki o długości 7-10 cm. W każdym z nich na środku nacinamy otwór o długości 1-2 cm. Jeden koniec przeciągamy przez otwór i wywijamy z drugiej strony.
  5. Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym oleju przez 30-60 sekund z obu stron. Przekładamy je na ręcznik papierowy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA