Ekspresowe pączki z bitą śmietaną na tłusty czwartek. Mąkę i drożdże zastąp tym produktem

Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza, że przyszedł czas na robienie pysznych smakołyków. Poniżej znajdziesz przepis na delikatne pączki z bitą śmietaną. Wyjdą ekspresowo, jeśli mąkę, drożdże i spirytus zamienisz na inny produkt.

Tłusty czwartek w 2024 roku wypada wyjątkowo wcześnie, bo ósmego lutego. Tego dnia Polacy będą się zajadać słodkimi przysmakami - głównie faworkami i pączkami. Wiele osób prowadzi zabiegany tryb życia, dlatego zwykle przystaje na kupne produkty z marketu. Poniższym przepisem przekonujemy jednak, że pyszne pączki można bez problemu zrobić samodzielnie w zaledwie 15 minut. Smakują o niebo lepiej niż te sklepowe.

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Przepis na ekspresowe pączki na tłusty czwartek. Wystarczy, że mąkę i drożdże wymienisz na inny produkt

Klasyczne pączki powstają na bazie ciasta z mąki, mleka, spirytusu, drożdży i masła. W naszej wersji składniki te są jednak zbędne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ciasto francuskie i śmietankę kremówkę. Dzięki nim powstaną prawdziwe rarytasy. Lekkie, niezwykle miękkie i wypełnione słodkim kremem. Doskonałe na tłustoczwartkowe świętowanie!

Składniki:

  • 460 g ciasta francuskiego (2 opakowania),
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 90 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • olej roślinny do smażenia.

Pączki z ciasta francuskiego wypełnione bitą śmietaną. Sposób wykonania

Jeden rulon ciasta francuskiego rozwiń i lekko rozwałkuj, a następnie wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Na wierzch ułóż drugą warstwę ciasta francuskiego. Delikatnie dociśnij, aby oba arkusze się połączyły. W dalszej kolejności z połączonego ciasta wycinaj niewielkie kółka. W tym celu możesz się posłużyć okrągłą foremką lub zwykłą szklanką. 

Wycięte kształty układaj w garnku na rozgrzanym oleju i smaż je obustronnie na złocisty kolor. W kolejnym etapie przygotuj słodkie nadzienie. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na masę o konsystencji bitej śmietany. W usmażonych i nieco przestudzonych pączkach zrób małą dziurkę i przy pomocy rękawa cukierniczego wypełnij wnętrze przekąski kremem. Gotowe pączki są gotowe do zaserwowania. Na koniec możesz je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA