Pączki na tłusty czwartek wyjdą miękkie i pulchne, jeśli dodasz jeden nietypowy składnik

Tłusty czwartek już jutro. Zamiast kupować tego dnia gotowe pączki i faworki, warto zawczasu przygotować je samodzielnie. Z pomocą naszego przepisu zdołasz zrobić bajecznie miękkie i rozpływające się w ustach rarytasy.

Tłusty czwartek to dzień, na który wiele osób czeka cały rok. Półki sklepowe i witryny w cukierniach kuszą wtedy słodkimi smakołykami. Pączki z różą, dżemem, marmoladą i kremem czekoladowym... od koloru do wyboru. Jeśli chcesz, aby wyszły puszyste, miękkie i lekkie, koniecznie zrób je samodzielnie i dodaj do nich pewien sekretny składnik. Sukces gwarantowany!

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Tłusty czwartek 2024. Pączki wyjdą pulchne i mięciutkie, jeśli dodasz do nich... ziemniaki

Pączki z dodatkiem ziemniaków mogą wydawać się niecodziennym wyborem, zapewniamy jednak, że warzywa są niewyczuwalne w smaku. Nie tylko nadadzą pulchności, ale i sprawią, że słodkie przysmaku zachowają świeżość na dłużej. Zapewniamy, że z poniższym przepisem nie mogą się nie udać.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 130 g masła,
  • 110 g cukru pudru,
  • 50 g drożdży,
  • 3 jajka,
  • olej roślinny do smażenia.

Najlepsze pączki na tłusty czwartek. Sposób wykonania

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Ugotuj je, aż staną się miękkie, a potem przeciśnij je przez praskę, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Masło umieść w rondelku i rozpuść je. Drożdże pokrusz i wsyp do ziemniaków wraz z łyżką cukru, jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dokładnie wszystko wymieszaj, po czym przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Po tym czasie podziel wyrośnięte ciasto na niewielkie kulki. Połóż je w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut, aby ładnie wyrosły. Smaż je obustronnie na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią, a na koniec wyłóż je na ręcznik papierowy. Gotowe pączki nadziej dżemem lub marmoladą, a wierzch oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA