Tłusty czwartek to dzień, na który wiele osób czeka cały rok. Półki sklepowe i witryny w cukierniach kuszą wtedy słodkimi smakołykami. Pączki z różą, dżemem, marmoladą i kremem czekoladowym... od koloru do wyboru. Jeśli chcesz, aby wyszły puszyste, miękkie i lekkie, koniecznie zrób je samodzielnie i dodaj do nich pewien sekretny składnik. Sukces gwarantowany!
Pączki z dodatkiem ziemniaków mogą wydawać się niecodziennym wyborem, zapewniamy jednak, że warzywa są niewyczuwalne w smaku. Nie tylko nadadzą pulchności, ale i sprawią, że słodkie przysmaku zachowają świeżość na dłużej. Zapewniamy, że z poniższym przepisem nie mogą się nie udać.
Składniki:
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Ugotuj je, aż staną się miękkie, a potem przeciśnij je przez praskę, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Masło umieść w rondelku i rozpuść je. Drożdże pokrusz i wsyp do ziemniaków wraz z łyżką cukru, jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dokładnie wszystko wymieszaj, po czym przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Po tym czasie podziel wyrośnięte ciasto na niewielkie kulki. Połóż je w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut, aby ładnie wyrosły. Smaż je obustronnie na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią, a na koniec wyłóż je na ręcznik papierowy. Gotowe pączki nadziej dżemem lub marmoladą, a wierzch oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem. Smacznego!