Przepis na biszkopt to jedna z podstawowych receptur. Zdecydowanie powinniśmy go znać, jeśli zamierzamy zabierać się za pieczenie ciast i tortów. Wiele osób twierdzi, że to piekielnie trudne, jednak uwierzcie mi - odkąd mam przepis od świetnej cukierniczki - nie ma nic prostszego do zrobienia w kuchni.
Zobacz wideo Czekoladowy tort naleśnikowy
Co zrobić, by biszkopt nie opadał? Pozbądź się tego składnika
Nie lubiłam piec ciast, bo przygotowanie biszkoptu przyprawiało mnie o zawał serca. W końcu znajoma cukierniczka postanowiła zdradzić mi pewien trik, dzięki któremu biszkopt przestanie opadać. Postanowiłam dać temu przepisowi ostatnią szansę i... padłam z wrażenia. Okazało się, że pozbycie się proszku do pieczenia z listy składników zdziałało cuda.
Składniki:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- bułka tarta,
- masło do wysmarowania tortownicy.
Prosty przepis na biszkopt. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Warto pamiętać o tym, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z dodatkiem cukru na gładką masę, a białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Połącz masy ze sobą.
- Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze sobą. Następnie przesiej je przez sitko do masy jajecznej. Wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Jeśli nie masz tych składników, możesz użyć papieru do pieczenia.
- Piecz przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza góra-dół. Po tym czasie uchyl piekarnik. Ciasto wyjmij dopiero wtedy, gdy wystygnie.