Opadający biszkopt to zmora. Ale znajoma cukierniczka zdradziła mi prosty trik. I teraz jest idealny

Puszysty smaczny biszkopt, który nie opadnie - czy to w ogóle możliwe w domowych warunkach? Oczywiście. Przygotujesz go w łatwy sposób, ale jeśli nie znasz tego triku cukierniczego, może być trudno. Na szczęście moja znajoma podpowiedziała mi co robić, by biszkopt wyszedł idealnie.

Przepis na biszkopt to jedna z podstawowych receptur. Zdecydowanie powinniśmy go znać, jeśli zamierzamy zabierać się za pieczenie ciast i tortów. Wiele osób twierdzi, że to piekielnie trudne, jednak uwierzcie mi - odkąd mam przepis od świetnej cukierniczki - nie ma nic prostszego do zrobienia w kuchni.  

Zobacz wideo Czekoladowy tort naleśnikowy

Co zrobić, by biszkopt nie opadał? Pozbądź się tego składnika 

Nie lubiłam piec ciast, bo przygotowanie biszkoptu przyprawiało mnie o zawał serca. W końcu znajoma cukierniczka postanowiła zdradzić mi pewien trik, dzięki któremu biszkopt przestanie opadać. Postanowiłam dać temu przepisowi ostatnią szansę i... padłam z wrażenia. Okazało się, że pozbycie się proszku do pieczenia z listy składników zdziałało cuda. 

Składniki: 

  • 6 jajek
  • szklanka cukru, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 100 g mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta soli, 
  • bułka tarta, 
  • masło do wysmarowania tortownicy. 

Prosty przepis na biszkopt. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Warto pamiętać o tym, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.   
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z dodatkiem cukru na gładką masę, a białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Połącz masy ze sobą. 
  3. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze sobą. Następnie przesiej je przez sitko do masy jajecznej. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. 
  4. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Jeśli nie masz tych składników, możesz użyć papieru do pieczenia. 
  5. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza góra-dół. Po tym czasie uchyl piekarnik. Ciasto wyjmij dopiero wtedy, gdy wystygnie.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.