Keto pączki hojnie nadziane czekoladą lub marmoladą. Ciasto nieco się różni, ale jest równie smaczne

Dieta bez węglowodanów wcale nie musi być nudna i drastyczna. Aby uczcić tłusty czwartek, przygotuj pączki keto, które nie zawierają ani grama cukru czy nabiału. Jest smacznie i tłuściutko, a wszystko za sprawą obłędnego ciasta hojnie nadzianego czekoladą lub marmoladą.

Osoby, które są na diecie ketogenicznej, wcale nie muszą rezygnować z celebrowania tłustego czwartku. Odpowiednio przygotowane pączki zastąpią klasykę i co najważniejsze mogą równie wyśmienicie smakować i się prezentować. Wystarczy dobry skład i chęci by powstały te wyjątkowe keto łakocie. 

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Keto pączki, hojnie nadziane czekoladą lub marmolada - przepis na słodki sukces

Tłusty czwartek kojarzy nam się przede wszystkim ze słodyczami, które jak wiadomo, na diecie keto nie powinny się raczej pojawiać. Jak zatem celebrować święto wszystkich łasuchów, trzymając się restrykcyjnego jadłospisu i jednocześnie nie rezygnując z przyjemności. Keto pączki sprawdzą się tutaj idealnie - wystarczy klasyczne ciasto zamienić na to odchudzone z nabiału i cukru. 

Pączki keto wcale nie muszą być nudne, a wręcz przeciwnie, bo właśnie m.in. na tłuszczach opiera się ta dieta. Mamy zatem duże pole do popisu, podobnie jak wybór składników i dodatków. Z pomocą przychodzą zatem jajka, mąka kokosowa, erytrytol zamiast cukru i obłędne dodatki takie jak gorzka czekolada czy odchudzony dżem. 

Przepis na keto pączki - odchudzone i idealne na tłusty czwartek 

Składniki: 

  • 40 g mąki kokosowej,
  • 3 jajka,
  • 30 g erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • aromat cytrynowy,
  • 20-40 ml wody,
  • Nadzienie: czekolada gorzka lub dżem bez cukru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wbij jajka, dodaj oliwę, aromat cytrynowy. Następnie w misce powinny wylądować suche składniki, czyli mąka kokosowa, łyżeczka proszku do pieczenia, trochę soli i wybrany słodzik. 
  2. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Gdy masa wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. 
  3. Foremkę sylikonową na pączki smaruj oliwą lub olejem kokosowym. Wlej ciasto na pączki do 3/4 wysokości formy. Wskazówka - jeśli chcesz paczki nadziane, wlej pół wysokości, dodaj dżemu lub czekoladę i ponownie przykryj porcją ciasta. 
  4. Tak przygotowane pączki piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Smacznego! 
  5. Wskazówka - pączki na koniec można posypać je cynamonem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA