Prosty przepis na faworki bez spirytusu. Wyjdą równie idealne, jeśli zastąpisz go innym produktem

Tłusty czwartek nie byłby taki sam bez kruchych i delikatnych faworków. Wiele osób zastanawia jednak, czy da się je zrobić bez użycia spirytusu. Okazuje się, że jak najbardziej. Trzeba jedynie zamienić alkohol na inny składnik.

Ulubione święto Polaków wypada w tym roku ósmego lutego. W tłusty czwartek na półkach sklepowych, jak i w naszych domach królują słodkie przysmaki - głównie pączki i faworki. Te w wersji domowej wychodzą doskonale chrupkie i delikatne, a na dodatek smakują zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom. Wprost rozpływają się w ustach. Poniżej zdradzamy przepis na chruściki bez alkoholu. 

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Przepis na faworki bez spirytusu. Zamiast alkoholu, dodaj do ciasta... ocet

Przepis na faworki bez spirytusu nie różni się zbytnio od klasycznej receptury. Jedyne odstępstwo to rezygnacja z alkoholu na rzecz innego produktu. Ocet sprawi, że faworki będą równie delikatne i wyśmienite, co w wariancie ze spirytusem. Jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, łatwodostępny w sklepie i niedrogi. Jeśli zapoznasz się z poniższą instrukcją, gwarantujemy, że już wkrótce czeka cię prawdziwa tłustoczwartkowa uczta. Do dzieła!

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 70 g kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka octu 6 proc.,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Chrupiące faworki bez spirytusu. Sposób przygotowania

W misce połącz przesianą przez sitko mąkę oraz cukier i sól. Dodaj żółtka i wlej śmietanę oraz ocet. Całość wymieszaj i zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto. Masę na faworki wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i ubijaj wałkiem. W dalszym kroku uformuj z ciasta kulę, po czym znów ją ubij. Cały proces powtórz jeszcze kilkukrotnie. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche.

Ubite ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego niewielkie prostokąty. Na środku każdego fragmentu zrób nacięcie, przez które "wywiniesz" ciasto na drugą stronę. Prawie gotowe chruściki smaż obustronnie na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wyłóż przekąski na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Kiedy faworki ostygną, oprósz je cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA