Przygotowanie domowych pączków wcale nie jest trudne. Wystarczy odrobina chęci i odpowiednie składniki, by móc cieszyć się idealnym deserem. W moim domu pączki z tego przepisu jeszcze nie zdążą ostygnąć, a już prawie ich nie ma. Jak zrobić budyniowe nadzienie do pączków? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Pyszny bezglutenowy budyń jaglany [HAPS KIDS]
Budyń do pączków to najlepszy wybór. W domowej wersji są sto razy lepsze niż w sklepie
Bez pączków nie ma tłustego czwartku. Warto więc zakasać rękawy i brać się do roboty. Ten przepis na budyniowe nadzienie jest sprawdzony, a przygotowane pączki zawsze pyszne. Gdy nadzieniem dla odmiany nie będzie konfitura czy dżem, to dodatkowo zaskoczysz rodzinę, podając te słodkości z takim dodatkiem. Gwarantuję, że pączki znikną z talerza w mgnieniu oka.
Składniki:
- 0,5 l mleka,
- 3 żółtka,
- 130 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 120 g cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym.
Przepis na budyń do pączków. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do małego garnka wlej 400 ml mleka i podgrzewaj je na minimalnej mocy palnika. Mieszaj co jakiś czas. Uważaj jednak, by mleko się nie zagotowało.
- Włóż żółtka do miski, dodaj oba cukry, proszek budyniowy, mąkę oraz 100 ml mleka. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Kiedy masa będzie gotowa, zagotuj mleko, pamiętaj jednak, by nie gotowało się zbyt mocno. Następnie cienką strużką wlewaj masę z żółtek, cały czas mieszając.
- Gotuj całość na wolnym ogniu, aż uzyskasz jednolity budyń. Następnie odłóż do ostygnięcia. Pączki nadziewaj po usmażeniu za pomocą szprycy.