Budyń do pączków to najlepsze nadzienie. Gdy są jeszcze ciepłe, rozpływa się w ustach

Tłusty czwartek za rogiem, więc przepis na domowe pączki z pewnością się przyda. Cieplutkie, budyniowe nadzienie wręcz rozpływa się w ustach. Takim pączkom po prostu nie sposób się oprzeć.

Przygotowanie domowych pączków wcale nie jest trudne. Wystarczy odrobina chęci i odpowiednie składniki, by móc cieszyć się idealnym deserem. W moim domu pączki z tego przepisu jeszcze nie zdążą ostygnąć, a już prawie ich nie ma. Jak zrobić budyniowe nadzienie do pączków? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Pyszny bezglutenowy budyń jaglany [HAPS KIDS]

Budyń do pączków to najlepszy wybór. W domowej wersji są sto razy lepsze niż w sklepie 

Bez pączków nie ma tłustego czwartku. Warto więc zakasać rękawy i brać się do roboty. Ten przepis na budyniowe nadzienie jest sprawdzony, a przygotowane pączki zawsze pyszne. Gdy nadzieniem dla odmiany nie będzie konfitura czy dżem, to dodatkowo zaskoczysz rodzinę, podając te słodkości z takim dodatkiem. Gwarantuję, że pączki znikną z talerza w mgnieniu oka.

Składniki: 

  • 0,5 l mleka
  • 3 żółtka, 
  • 130 g mąki pszennej, najlepiej tortowej, 
  • 120 g cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym. 

Przepis na budyń do pączków. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do małego garnka wlej 400 ml mleka i podgrzewaj je na minimalnej mocy palnika. Mieszaj co jakiś czas. Uważaj jednak, by mleko się nie zagotowało.  
  2. Włóż żółtka do miski, dodaj oba cukry, proszek budyniowy, mąkę oraz 100 ml mleka. Zmiksuj na jednolitą masę.  
  3. Kiedy masa będzie gotowa, zagotuj mleko, pamiętaj jednak, by nie gotowało się zbyt mocno. Następnie cienką strużką wlewaj masę z żółtek, cały czas mieszając.  
  4. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż uzyskasz jednolity budyń. Następnie odłóż do ostygnięcia. Pączki nadziewaj po usmażeniu za pomocą szprycy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA