Powodzenie całego przedsięwzięcia polega na dobrej jakości kawałku ryby, kilku dodatkach i odpowiedniej temperaturze. Ile piec łososia w piekarniku i jak odpowiednio doprawić rybę? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu. Dla zainteresowanych podajemy też listę smacznych dodatków, które warto położyć obok na talerzu.
Do przygotowania porcji dla dwóch osób wystarczy zaledwie pół godziny. Łosoś to prosty patent na zdrowy i aromatyczny posiłek, gdy nie ma zbyt wiele czasu, a potrzebna jest szybka kolacja dla dwojga. Najlepiej na wykwintną nutę, szczegóły zdradzamy poniżej.
Lista składników - większość z nich można znaleźć w każdej kuchni:
Jak zrobić łososia w piekarniku? Oto przepis:
Jak zrobić najlepszego łososia z piekarnika? Dobra temperatura, odpowiedni czas oraz trzy podstawowe składniki wystarczą, aby przyszykować aromatyczną rybę nawet bez większego doświadczenia. Łososia włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut. A co z dodatkami? Poniżej znajdziesz smaczne pomysły na doborowe towarzystwo dla pieczonego łososia.
Ryba i warzywa to bardzo dobre połączenie. Chcesz zaserwować pełnowartościowe danie? Wypróbuj dodatki takie jak marchew, pietruszka, czy pasternak. To idealne składniki na smaczną sałatkę do łososia. Warzywa można też upiec lub grillować. Łosoś odnajdzie się też z zapiekanymi ziemniakami, batatami z dodatkiem słodkiej papryki i czosnku. Koneserzy smaków docenią plasterki słodkiego mango z dodatkiem chleba tostowego lub pieczone krewetki z dodatkiem pora i cebuli (można je zblanszować na patelni lub wrzucić na ruszt).
Zobacz też: Kotlety sojowe a'la schabowe z mega pyszną panierką i nie tylko. Rodzinny obiad dla fanów roślinnej kuchni