Jak upiec łososia w piekarniku, żeby nie był suchy? Przepis na wyborną rybę na walentynki i nie tylko

Łosoś pieczony w piekarniku to prostsze niż mogłoby się wydawać. Ta uniwersalna propozycja z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Przed Tobą kulinarny debiut? Sprawdź wszystko, co musisz wiedzieć na temat łososia.

Powodzenie całego przedsięwzięcia polega na dobrej jakości kawałku ryby, kilku dodatkach i odpowiedniej temperaturze. Ile piec łososia w piekarniku i jak odpowiednio doprawić rybę? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu. Dla zainteresowanych podajemy też listę smacznych dodatków, które warto położyć obok na talerzu. 

Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Łosoś pieczony w piekarniku - ile czasu trzeba zarezerwować? 

Do przygotowania porcji dla dwóch osób wystarczy zaledwie pół godziny. Łosoś to prosty patent na zdrowy i aromatyczny posiłek, gdy nie ma zbyt wiele czasu, a potrzebna jest szybka kolacja dla dwojga. Najlepiej na wykwintną nutę, szczegóły zdradzamy poniżej. 

Lista składników - większość z nich można znaleźć w każdej kuchni: 

  • porcja świeżego łososia - ok. 40 dag, 
  • sok z cytryny - 2 łyżki stołowe, 
  • odrobina masła, 
  • przyprawy: sól jodowana drobnoziarnista i pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)

Łosoś w piekarniku - ile piec? Przygotowanie dania

Jak zrobić łososia w piekarniku? Oto przepis:

  • Zacznij od umycia łososia i delikatnie ściągnij skórę przy pomocy widelca.
  • Teraz wyciśnij sok z cytryny, którym następnie polej rybę.
  • W kolejnym kroku dopraw rybę solą i pieprzem. Wystarczy ją delikatnie oprószyć. 
  • Następnie przygotowaną rybę przełóż do naczynia od żaroodpornego.
  • Na rybę połóż kawałek masła, które sprawi, że stanie się ona delikatna w smaku i bardzo miękka pod widelcem. Wersję z masłem docenią osoby, które nie są szczególnie przekonane do ryby, zwłaszcza najmłodsi. 

Łosoś w piekarniku - temperatura i czas pieczenia 

Jak zrobić najlepszego łososia z piekarnika? Dobra temperatura, odpowiedni czas oraz trzy podstawowe składniki wystarczą, aby przyszykować aromatyczną rybę nawet bez większego doświadczenia. Łososia włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.  A co z dodatkami? Poniżej znajdziesz smaczne pomysły na doborowe towarzystwo dla pieczonego łososia. 

Łosoś pieczony w piekarniku - jakie dodatki? 

Ryba i warzywa to bardzo dobre połączenie. Chcesz zaserwować pełnowartościowe danie? Wypróbuj dodatki takie jak marchew, pietruszka, czy pasternak. To idealne składniki na smaczną sałatkę do łososia. Warzywa można też upiec lub grillować. Łosoś odnajdzie się też z zapiekanymi ziemniakami, batatami z dodatkiem słodkiej papryki i czosnku. Koneserzy smaków docenią plasterki słodkiego mango z dodatkiem chleba tostowego lub pieczone krewetki z dodatkiem pora i cebuli (można je zblanszować na patelni lub wrzucić na ruszt).

Zobacz też: Kotlety sojowe a'la schabowe z mega pyszną panierką i nie tylko. Rodzinny obiad dla fanów roślinnej kuchni

Więcej o: