Domowe rurki z kremem budyniowym. Pyszna alternatywa dla tłustych i wysokokalorycznych pączków

Rurki z kremem budyniowym to świetna alternatywa dla pączków i faworków na tłusty czwartek. Są o wiele mniej kaloryczne, a co najważniejsze - nie ociekają tłuszczem. Kruche rurki i aksamitnie kremowe nadzienie to połączenie, któremu trudno się oprzeć.

Tłusty czwartek to doskonała okazja na przetestowanie nowych przepisów na słodkie desery. Choć tego dnia królują zwykle pączki i faworki, to warto pomyśleć o nieco mniej kalorycznej alternatywie. Poniższa receptura na rurki z kremem domowej roboty z pewnością ci w tym pomoże.

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Przepis na domowe rurki z kremem. Wychodzą kruche i nieziemsko pyszne

Rurki z kremem to klasyk wśród polskich słodyczy. Większość z nas pamięta słodki smak kremu i kruchą konsystencję rurki jeszcze z czasów dzieciństwa. Jeśli masz ochotę na powrót do miłych wspomnień, koniecznie wypróbuj nasz sposób na tłustoczwartkowe smakołyki.

Składniki na rurki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 250 g śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • masło do wysmarowania foremki,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 130 g cukru,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego.

Rurki z kremem budyniowym na tłusty czwartek. Sposób wykonania

Zacznij od zrobienia kruchych rurek. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj świeżo wyjęte z lodówki, pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem, aż uzyskasz masę przypominającą kruszonkę. W dalszej kolejności wlej śmietanę i dosyp odrobinę soli. Wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto bez grudek.

W powstałej masy uformuj kulę, po czym lekko ją spłaszcz, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłóż schłodzone ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj je na bardzo cienki naleśnik. Wykrój z niego podłużne paski. Specjalną foremkę do rurek wysmaruj masłem, a następnie nawiń na nią wykrojone paski ciasta. Zacznij od części węższej i kieruj się w stronę szerszej.

Zewnętrzną stronę rurek obtocz w cukrze, a na koniec umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz rurki przez ok. 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu zostaw je do ostudzenia i przejdź do kolejnego etapu, czyli przygotowaniu kremu.

Wszystkie składniki na krem budyniowy powinny być w temperaturze pokojowej. W rondlu zagotuj na wolnym ogniu 400 ml mleka. W tym czasie zmiksuj w misce żółtka ze 100 ml mleka, a także z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i mąką. W efekcie powinna powstać jednolita masa o gładkiej konsystencji. Kiedy masa ostygnie, zetrzyj masło, a następnie zmiksuj je z budyniem. Powstały krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nim świeżo upieczone rurki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA