Kluski ziemniaczane to nie tylko śląskie czy kopytka. Zrób przecieraki, a nie pożałujesz

Kluski to nie tylko ekspresowy przepis na obiad, ale także obłędne danie, które zasmakuje każdemu. Zamiast jednak stawiać na czasochłonne śląskie czy oklepane kopytka, zrób przecieraki. Ten ziemniaczany rarytas zachwyci nawet najbardziej wymagając podniebienia - szczególnie jeśli podasz je z obłędnymi skwarkami.

Szybkie obiady nie muszą być nudne i niezdrowe. Zamień zatem kultowe makarony i sklepowe dania na coś rodem z babcinej kuchni. Te kluchy nie tylko ekspresowo przygotujesz, ale i powrócisz smakiem do beztroskich lat dzieciństwa. Skład jest banalny podobnie jak samo przygotowanie. 

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Przecieraki raz! Czyli ekspresowy obiad z ziemniaków 

Polska kuchnia ziemniakiem stoi, dlatego warzywa chętnie podajemy do tradycyjnych kotletów czy pieczeni, ale także robimy z nich placki, babki, frytki, a także zapiekanki. Nic nie może się jednak równać z obłędnymi kluskami takimi jak śląskie rarytasy, leniwe czy szare. Co jednak powiesz na prawdziwą rozpustę i to w najprostszym wydaniu? Przecieraki to danie, które nie ma konkurencji, a wszystko za sprawą idealnego smaku i ekspresowego przepisu

Przecieraki, chociaż nie brzmią dla wielu zachęcająco, są naprawdę znakomitym daniem. To przede wszystkim ziemniaki połączone z odrobiną mąki oraz jajkami. Na tym magiczny skład się kończy - o wiele ważniejsze jest samo przygotowanie. Jak sama nazwa mówi, warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z tak powstałej masy formujemy kluchy i gotowe. 

Przepis na przecieraki ziemniaczane - obiad gotowy w 20 minut

Składniki: 

  • 700 g ziemniaków, 
  • jajko,
  • 300-350 g mąki pszennej, 
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania ziemniaków. Bulwy następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do masy wbij jajko i dodaj odrobinę soli. Całość starannie wymieszaj. 
  2. Masę przełóż na sito i pozostaw na kilka minut, by pozbyć się nadmiaru wody. 
  3. Teraz do ziemniaków wsyp stopniowo mąkę. Wyrabiaj gęste ciasto. 
  4. Przy pomocy łyżki formuj niewielkich rozmiarów kluseczki. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Przecieraki gotuj partiami, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. 
  6. Kluski ziemniaczane podawaj z boczkiem i cebulą, jako dodatek do dań głównych lub na słodko.
Więcej o:
Copyright © Agora SA