Kto z nas nie kocha ziemniaków? Prawda jest taka, że każda ich postać jest pyszna, ale dzisiejszy przepis na tani obiad z ziemniaków to prawdziwy hicior rodem z babcinej kuchni. Wiecie, jak zrobić kładzioki? Jeśli nie, to za chwilę się dowiecie.
Fot. Łukasz Zandecki
REKLAMA
REKLAMA
Przepisów na obiad z ziemniaków jest multum, ale wcale nie muszą to być frytki lub placki ziemniaczane. Dziś przypomnimy wam przepis na kluski ziemniaczane, którymi na pewno zajadaliśmy się w przedszkolu lub podczas wizyt u babci. Kładzioczki to życie, a najlepiej smakują ze skwarkami i twarogiem.
REKLAMA
Tani obiad. Jak zrobić kluski kładzione?
ok. 10 łyżek mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kg mączystych ziemniaków
sól
150 g wędzonego boczku
2 niewielkie cebule
kostka tłustego twarogu
Kluski kładzione - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. Następnie przełóż je do miski i porządnie odciśnij z wody. Wodę pozostaw w misce i odłóż na kilkanaście minut, by na dnie osadziła się skrobia. Następnie ostrożnie odlej wodę, a skrobię dodaj do startych ziemniaków.
Do ziemniaków dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, wbij jajka i dodaj płaską łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita, ale dość gęsta masa.
W większym garnku zagotuj wodę i lekko ją osól. Następnie za pomocą łyżki zsuwaj z miski pojedyncze kluseczki i zamieszaj od dna, by nie przywarły. Gotuj je partiami na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, ale warto najpierw sprawdzić na jednym, czy jest już gotowy, by nie wyłowić całej partii, która będzie surowa w środku.
Na patelni wytop boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż apetycznie się zarumieni. Tak przygotowanymi skwarkami polej gorące kluski. Pokrusz także biały ser i zajadaj ze smakiem.