Wyjmij ten produkt z zamrażarki i włóż do mięsa mielonego. Kotlety będą miękkie i soczyste

Przygotowując kotlety mielone chcemy, aby wyszły one jak najlepiej. Staramy się, by ich smak był dobry, a konsystencja nie była sucha i pozbawiona smaku. Aby mieć zawsze pewność, że będą one takie jak chcemy, warto włożyć ten produkt. Dla większości nie jest oczywisty.

Kotlety mielone to klasyka kuchni, która może być nie tylko smacznym, ale także soczystym daniem, jeśli zastosujemy odpowiednie triki kulinarnie. Nie wszyscy jednak o nich wiedzą i przez to może się okazać, że kotlety nie są tak smaczne jak planowaliśmy. Na szczęście przygotowaliśmy zestawienie kilku trików, które można wykorzystać od razu. Jeden może wyjątkowo zaskoczyć.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Sposoby na zawsze soczyste kotlety mielone

Pierwszym krokiem do soczystych kotletów jest wybór odpowiedniego mięsa mielonego. Najlepiej sprawdzają się mieszanki mięsne zawierające tłuszcz, takie jak mięso z szynki i łopatki wieprzowej. To właśnie one zapewniają odpowiednią soczystość i smak. Przygotowując je możesz się również posiłkować znanymi składnikami. Jednym z nich jest bulion. Wystarczy, że do mięsnej masy dodasz odrobinę płynu, a kotlety wyjdą przepyszne.

Innym, mniej znanym sposobem jest użycie kostek lodu. Po uformowaniu kotletów umieść w mięsie po jednej kostce i dokładnie zalep. Podczas smażenia lód stopi się, uwalniając wilgoć, co sprawi, że kotlety będą bardziej soczyste.

Przepis na idealne kotlety mielone

Składniki

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • kostki lodu,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją na drobną kostkę. Z czosnku również pozbądź się skórki i przeciśnij go przez praskę.
  2. Do większej miski wrzuć mięso mielone, dodaj do niego czosnek i cebulę. Wrzuć również kolendrę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wyrób do połączenia składników.
  3. Każdy kawałek mielonego uformuj na kształt kotleta i ułóż do niego kostkę lodu. Dokładnie zalep, by lód mógł być na samym środku.
  4. Przygotowane kotleciki umieść na rozgrzanym tłuszczu. Smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Po wysmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA