Kotlety mielone to klasyka kuchni, która może być nie tylko smacznym, ale także soczystym daniem, jeśli zastosujemy odpowiednie triki kulinarnie. Nie wszyscy jednak o nich wiedzą i przez to może się okazać, że kotlety nie są tak smaczne jak planowaliśmy. Na szczęście przygotowaliśmy zestawienie kilku trików, które można wykorzystać od razu. Jeden może wyjątkowo zaskoczyć.
Pierwszym krokiem do soczystych kotletów jest wybór odpowiedniego mięsa mielonego. Najlepiej sprawdzają się mieszanki mięsne zawierające tłuszcz, takie jak mięso z szynki i łopatki wieprzowej. To właśnie one zapewniają odpowiednią soczystość i smak. Przygotowując je możesz się również posiłkować znanymi składnikami. Jednym z nich jest bulion. Wystarczy, że do mięsnej masy dodasz odrobinę płynu, a kotlety wyjdą przepyszne.
Innym, mniej znanym sposobem jest użycie kostek lodu. Po uformowaniu kotletów umieść w mięsie po jednej kostce i dokładnie zalep. Podczas smażenia lód stopi się, uwalniając wilgoć, co sprawi, że kotlety będą bardziej soczyste.
Składniki
Sposób przygotowania