Po bretońsku? A gdzie tam, teraz przyrządzam tylko fasolkę po węgiersku. Wychodzi bosko

Fasolka po węgiersku to wyśmienite połączenie aromatycznego gulaszu i sycącej fasolki po bretońsku. To świetny pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Pachnie nieziemsko, a jeszcze lepiej smakuje.

Fasolka po węgiersku to sprytny sposób na podrasowanie klasycznej fasolki po bretońsku. Z odpowiednimi dodatkami zaczyna przypominać aromatyczny, gęsty gulasz. Świetnie sprawdzi się jako jednogarnkowy obiad dla rodziny po długim dniu poza domem. Poniżej przedstawiamy nasz wielokrotnie testowany przepis.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Przepis na prosty obiad jednogarnkowy. Fasolka w takim wydaniu to prawdziwy majstersztyk

Przygotowanie fasolki po węgiersku jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, połączyć je w garnku, odpowiednio doprawić i zagotować. W pół godziny mamy gotowy pożywny i smaczny posiłek, który zasmakuje młodszym, jak i starszym głodomorom. 

Składniki:

  • 250 g surowego boczku,
  • 250 g suchej fasoli Jaś,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej,
  • 2 liście laurowe,
  • przyprawy: sól, cukier, czosnek granulowany, oregano, bazylia, rozmaryn, czarnuszka, biała gorczyca,
  • olej roślinny lub oliwa do smażenia.

Aromatyczna fasolka po węgiersku. Sposób przygotowania

Dzień wcześniej zalej fasolę wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odsącz ją, przepłucz pod bieżącą wodą i przecedź. Ponownie zalej ją świeżą wodą, po czym dodaj nieco soli i ugotuj do miękkości. Kiedy fasola będzie się gotować, obierz i pokrój cebulę, po czym umieść ją w garnku i zeszklij na odrobinie tłuszczu. 

Do podsmażonej cebuli dodaj obraną i pokrojoną marchew, chilli oraz boczek. Z obu papryk wytnij gniazda nasienne, a w dalszej kolejności również je pokrój i wrzuć do garnka. Całość podsmażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Do smażących się składników dodaj posiekany czosnek i zalej wszystko koncentratem pomidorowym oraz pastą paprykową. Na koniec dopraw danie, wymieszaj i zagotuj pod przykryciem. Po kuchni zacznie rozchodzić się aromatyczny zapach, a kwadrans później obiad powinien być gotowy. Wyłóż go na talerze i zaserwuj np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA