Kocham sernik i szarlotkę, ale to je przebija. Ma puszysty biszkopt i krem, który chce się jeść łyżkami

Ciasta robi się na wiele różnych okazji. Jeśli jednak żadna się w najbliższym czasie nie zbliża i tak warto je zrobić. Szczególnie że takiego wypieku aż żal nie zjeść. Ma puszysty i słodki biszkopt, który wypełniony jest dwiema masami.

Ciasta kochają wszyscy, nawet ci, dla których słodycze nie są najlepszą przekąską. Znaleźć je można na każdej uroczystości, czy spotkaniu rodzinnym. Najpopularniejsze wypieki, których można skosztować to serniki, szarlotki, pierniki, czy babki, ale okazuje się, że coś jest jeszcze smaczniejszego. Ciasto krówka deklasuje wszystkie inne wypieki i sprawia, że nie chce się jeść nic innego.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Gdy ciasto krówka pojawia się na stole wiem, że szybko z niego zniknie. Wszyscy zachwycają się nie tylko tym, jak wygląda, ale przede wszystkim jego smakiem. Biszkopt wychodzi zawsze miękki i słodki i w dodatku wypełniony jest przepyszną masą. Gdy zapytałam najbliższych, co w nim uwielbiają, głosy były jednogłośne. Usłyszałam tylko "Najlepsza jest masa!".

Przepis na ciasto krówka

Składniki na biszkopt

  • 7 średnich jajek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki na masę

  • 700 ml mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g margaryny,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

Składniki na masę krówkową

  • puszka masy kajmakowej,
  • 60 ml mleka,
  • łyżka żelatyny w proszku,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od przyrządzenia biszkoptu. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj również proszek do pieczenia i kakao. W drugim naczyniu ubij oddzielone od żółtek białka na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, dodawaj stopniowo żółtka, miód i cukier. Całość wymieszaj na średnich obrotach.
  2. Powstałą masę jajeczną wlej do przygotowanych suchych składników. Miksuj do połączenia i powstania jednolitego ciasta.
  3. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelej do wysmarowanej masłem blaszki. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Aby sprawdzić, czy jest gotowe, możesz zrobić test patyczka.
  4. Gdy ciasto się wypiecze wyjmij je z urządzenia, ostudź i przetnij na pół. W ten sposób powinny powstać dwa równe placki.
  5. Teraz czas na przyrządzenie masy. Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, pamiętaj, by nie było za gorące. Do ciepłego płynu wrzuć cukier i cukier waniliowy, a także margarynę. Obie mąki przesiej do miski i wymieszaj je z ekstraktem waniliowym i ciepłym, słodkim mlekiem. Składniki wymieszaj z sobą za pomocą miksera, następnie odstaw do przestudzenia.
  6. Na koniec zacznij przygotowywać masę krówkową. Do rondelka wlej mleko, dodaj żelatynę i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj puszkę masy kajmakowej i dokładnie wymieszaj.
  7. Jedną część biszkoptu wysmaruj przygotowaną masą waniliową. Następnie przykryj ją drugim plackiem. Wierzch biszkoptów wyłóż masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  8. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin. Przez ten czas obie masy powinny stężeć.
Więcej o:
Copyright © Agora SA