Wrzuć do ciasta i wysmaż na złoto. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą przekąskę i dodatek do obiadu

Chcąc przygotować coś do obiadu lub jakąś przekąskę zachodzimy w głowę, by wymyślić smakołyk nietuzinkowy i pełen smaku. Z czasem te pomysły mogą się zmniejszać, a wtedy poszukuje się w internecie inspiracji. Naszą propozycją jest wysmażone na złoto warzywo. Idealnie zastępuje dodatki obiadowe i przekąski.

Ile razy szukałeś w głowie przekąski, która spełni twoje oczekiwania smakowe? Zapewne wiele i nie zawsze kończyło się to powodzeniem. Całe szczęście, że istnieje ten przepis, bo dzięki niemu w końcu odnajdziesz najlepszy przysmak. Kalafior w cieście, to połączenie delikatności warzywa z chrupkością i smakiem ciasta. Ta kombinacja zawsze robi wrażenia i chce się ją powtarzać co kilka dni.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Tak przygotowane warzywo można podawać jako dodatek do obiadów lub jako samodzielna przekąska. Komponuje się z różnymi sosami, takimi jak sos czosnkowy, pomidorowy lub jogurtowy. Świetnie smakuje również z dodatkiem świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy szczypiorek, które dodają mu świeżości i aromatu.

Przepis na kalafior w cieście

Składniki

  • średniej wielkości kalafior,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Kalafiora przemyj pod bieżącą wodą i podziel na różyczki. Umieść go w osolonej wodzie i gotuj około 5-7 minut, by stał się lekko miękki. Odcedź go i pozostaw do wystudzenia.
  2. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zamocz każdą różyczkę kalafiora w przygotowanym cieście, aby była dokładnie nim oblepiona.
  4. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Układaj na nim kawałki kalafiora i smaż je do uzyskania złotego koloru.
  5. Tak wysmażone przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi sosami domowej roboty.
Więcej o:
Copyright © Agora SA