Faworki dla leniwych lub spóźnialskich. Szybki deser bez zagniatania ciasta i urabiania się po łokcie

Faworki, nazywane również chrustem, to łakocie, których w tłusty czwartek nie może zabraknąć na naszych stołach. Ich przygotowanie jest jednak czasochłonne, a ceny w cukierniach nie napawają optymizmem. Jest jednak rozwiązanie tego problemu. Oto prosty przepis na faworki z ciasta francuskiego.

Tradycyjny przepis na faworki jest świetny, jednak wymaga od nas dużo czasu i sporo zaangażowania. Jeśli jesteśmy zapracowani lub po prostu leniwi, a chcemy zjeść domowego faworka, postawmy na faworki z ciasta francuskiego. 

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Faworki z ciasta francuskiego - przepis dla leniwych. Potrzebujesz tylko dwóch składników 

Szybkie faworki z ciasta francuskiego to totalny hit. Przygotowuję je nie tylko na tłusty czwartek, bo smakują obłędnie i robi się je bardzo szybko. Moja rodzina co jakiś czas domaga się tego słodkiego deseru. Ja również zajadam go ze smakiem!  

Do przygotowania faworków z ciasta francuskiego nie potrzebujemy żadnych zdolności cukierniczych. Wystarczy chwila wolnego czasu i będą gotowe. Nie musimy nawet zagniatać ciasta. Oto lista potrzebnych składników. 

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • cukier puder. 

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego? To wręcz banalny sposób na pyszny deser 

Przygotowanie faworków z ciasta francuskiego jest banalnie proste, a co najlepsze - szybkie. To doskonałe rozwiązanie dla leniuchów, zapominalskich i wiecznie zapracowanych. Ale przecież może zrobić je każdy. Oto sposób przygotowania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy na stolnicy lub szerokim blacie oprószonym mąką.  
  2. Zdejmujemy także ochronny biały papier. 
  3. Za pomocą ostrego noża kroimy ciasto na szerokie pasy. 
  4. Następnie dzielimy je na prostokąty lub romby. Pośrodku każdego kawałka wykonujemy małe nacięcie. 
  5. Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec, tak aby powstał kształt faworka.  
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopniach Celsjusza w opcji góra dół. 
  7. Faworki z ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Chrust pieczemy przez około 10 minut. Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.  
Więcej o: