-
Haps
-
Jak przygotować
- Wilgotne, słodkie i odpowiednio sprężyste. Nikt nawet się nie domyśli, że to ciasto z warzywa
Wilgotne, słodkie i odpowiednio sprężyste. Nikt nawet się nie domyśli, że to ciasto z warzywa
Przyrządzając ciasta zazwyczaj sięgamy po klasyczne przepisy. Na stołach lądują więc serniki, babki, szarlotki i karpatki. Nikt nie pamięta o tym wyrazistym w smaku cieście. Główny składnik to warzywo, które chętnie wrzucamy do zup. W słodkiej wersji okazuje się równie smaczne.
Czasami tajemnica doskonałego smaku kryje się w nietypowych składnikach. Takim przykładem jest ciasto marchewkowe. To wyjątkowe połączenie słodyczy marchwi z delikatnością ciasta sprawia, że wypiek to wyróżnia się spośród innych.
Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]
Ciasto marchewkowe jest niezwykle soczyste i aromatyczne, a kawałek tego wypieku to zdecydowanie za mało. Jego smak i konsystencja sprawiają, że jest ono często porównywane do innych popularnych ciast, ale wielu uważa je za lepsze. Marchew dodaje ciastu wilgoci, co sprawia, że jest ono wyjątkowo puszyste i miękkie. Dodatkowo marchewka nadaje ciastu delikatny słodki smak, który doskonale komponuje się z przyprawami, takimi jak cynamon czy imbir.
Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami
Składniki na ciasto
- 3 średnie marchewki,
- 3 jajka,
- 2 łyżki cynamonu,
- 250 g orzechów włoskich,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g cukru białego,
- 100 g cukru brązowego,
- 100 ml oleju,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem
- 500 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 150 ml wrzątku.
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp cukier brązowy i biały. Wbij również jajka i całość dokładnie zmiksuj na średnich obrotach.
- Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wrzuć cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połącz składniki na jednolitą masę, a na koniec wlej olej, cały czas mieszając.
- Orzechy posiekaj na drobno, marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Całość wrzuć do wyrobionego ciasta i wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz w nim ciasto przez około 30-35 minut.
- W czasie pieczenia przygotuj krem. Do większej miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną pianę. Galaretkę rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
- Następnie do piany dodaj serek mascarpone i zimną galaretkę. Całość miksuj do połączenia.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i przetnij na dwa placki. Spód ponownie umieść w blaszce i wyłóż na nim połowę przygotowanego kremu. Następnie na wierzch ułóż drugą część ciasta i rozsmaruj ponownie krem.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.