Wilgotne, słodkie i odpowiednio sprężyste. Nikt nawet się nie domyśli, że to ciasto z warzywa

Przyrządzając ciasta zazwyczaj sięgamy po klasyczne przepisy. Na stołach lądują więc serniki, babki, szarlotki i karpatki. Nikt nie pamięta o tym wyrazistym w smaku cieście. Główny składnik to warzywo, które chętnie wrzucamy do zup. W słodkiej wersji okazuje się równie smaczne.

Czasami tajemnica doskonałego smaku kryje się w nietypowych składnikach. Takim przykładem jest ciasto marchewkowe. To wyjątkowe połączenie słodyczy marchwi z delikatnością ciasta sprawia, że wypiek to wyróżnia się spośród innych.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe jest niezwykle soczyste i aromatyczne, a kawałek tego wypieku to zdecydowanie za mało. Jego smak i konsystencja sprawiają, że jest ono często porównywane do innych popularnych ciast, ale wielu uważa je za lepsze. Marchew dodaje ciastu wilgoci, co sprawia, że jest ono wyjątkowo puszyste i miękkie. Dodatkowo marchewka nadaje ciastu delikatny słodki smak, który doskonale komponuje się z przyprawami, takimi jak cynamon czy imbir.

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki na ciasto

  • 3 średnie marchewki,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru białego,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 100 ml oleju,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 150 ml wrzątku.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp cukier brązowy i biały. Wbij również jajka i całość dokładnie zmiksuj na średnich obrotach.
  2. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wrzuć cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połącz składniki na jednolitą masę, a na koniec wlej olej, cały czas mieszając.
  3. Orzechy posiekaj na drobno, marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Całość wrzuć do wyrobionego ciasta i wymieszaj dokładnie szpatułką.
  4. Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz w nim ciasto przez około 30-35 minut.
  5. W czasie pieczenia przygotuj krem. Do większej miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną pianę. Galaretkę rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie do piany dodaj serek mascarpone i zimną galaretkę. Całość miksuj do połączenia.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i przetnij na dwa placki. Spód ponownie umieść w blaszce i wyłóż na nim połowę przygotowanego kremu. Następnie na wierzch ułóż drugą część ciasta i rozsmaruj ponownie krem.
  8. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Więcej o:
Copyright © Agora SA