W święto wszystkich łasuchów nie może zabraknąć klasyki. Mowa tu o oponkach idealnie puszystych i pulchnych. Zrobisz je, bazując na tradycyjnych składnikach, jednak warto pamiętać także o niektórych dodatkach, które sprawią, że rarytas będzie lepszy niż u babci.
Zobacz wideo Tak wyglądały kolejki po pączki w tłusty czwartek
Oponki drożdżowe jak marzenie, czyli najłatwiejszy przepis na kultowe łakocie
Poza pączkami, które królują w tłusty czwartek, równie ciekawą propozycją są oponki. Zapomnij jednak o wypieku bazującym na samym serze - te drożdżowe to prawdziwe działo sztuki. Wyjdą pulchne, jędrne i idealnie puszyste. To jednak nie koniec - jeśli odpowiednio je udekorujesz, to z pewnością szybko znikną z talerzy, a domownicy będą błagać o dokładkę.
Aby przygotować oponki idealne, warto pamiętać o szczegółach i postawić na dobrą jakościowo bazę, mąkę, drożdże i oczywiście żółtka. Smak ciasta idealnie podkreśli porcja masła, a także skórka z cytryny. Takie połączenie zawsze się udaje i obłędnie smakuje.
Warto jednak dodać, że równie istotne jest samo smażenie. W wielu domach kultywuje się tradycję przygotowywania oponek na smalcu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać olej lub nawet masło klarowane.
Przepis na idealnie pulchne oponki drożdżowe
Składniki:
- 480 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 20 g drożdży świeżych,
- 200 ml lekko ciepłego mleka,
- 3 żółtka,
- 60 g drobnego cukru,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- olej lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od zaczynu ze świeżych drożdży. Ze składników na ciasto odsyp dwie łyżki mąki, łyżkę cukru oraz około 50 ml ciepłego mleka i 20 g świeżych drożdży. Wszystko połącz i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po tym czasie przesyp pozostałą mąkę do miski. Dodaj żółtka, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz mleko. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn oraz otartą skórkę z cytryny.
- Wszystkie składniki wyrabiaj na jednolite ciasto - najlepiej robić to kilka minut, bez pośpiechu.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozwałkuj i przejdź do wycinania oponek - przyda się szklanka i kieliszek lub wykrawaczki - 8 cm i 3,5 cm.
- Gotowe oponki przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- W garnku rozgrzej tłuszcz - oponki wrzucaj partiami na olej lub smalec. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia.
- Na koniec warto oponki odsączyć na ręcznikach papierowych i udekorować np. lukrem lub cynamonową posypką.