Oponki drożdżowe lepsze niż pączki i chrust. Na tłusty czwartek sprawdzą się perfekcyjnie

W tłusty czwartek na stołach królują pączki, warto wypróbować jednak także inne przepisy na słodkości. Oponki drożdżowe sprawdzą się w tej roli idealnie. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy dbać o szczegóły i odpowiednie smażenie.

W święto wszystkich łasuchów nie może zabraknąć klasyki. Mowa tu o oponkach idealnie puszystych i pulchnych. Zrobisz je, bazując na tradycyjnych składnikach, jednak warto pamiętać także o niektórych dodatkach, które sprawią, że rarytas będzie lepszy niż u babci. 

Zobacz wideo Tak wyglądały kolejki po pączki w tłusty czwartek

Oponki drożdżowe jak marzenie, czyli najłatwiejszy przepis na kultowe łakocie

Poza pączkami, które królują w tłusty czwartek, równie ciekawą propozycją są oponki. Zapomnij jednak o wypieku bazującym na samym serze - te drożdżowe to prawdziwe działo sztuki. Wyjdą pulchne, jędrne i idealnie puszyste. To jednak nie koniec - jeśli odpowiednio je udekorujesz, to z pewnością szybko znikną z talerzy, a domownicy będą błagać o dokładkę. 

Aby przygotować oponki idealne, warto pamiętać o szczegółach i postawić na dobrą jakościowo bazę, mąkę, drożdże i oczywiście żółtka. Smak ciasta idealnie podkreśli porcja masła, a także skórka z cytryny. Takie połączenie zawsze się udaje i obłędnie smakuje.  

Warto jednak dodać, że równie istotne jest samo smażenie. W wielu domach kultywuje się tradycję przygotowywania oponek na smalcu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać olej lub nawet masło klarowane. 

Przepis na idealnie pulchne oponki drożdżowe 

Składniki: 

  • 480 g mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 200 ml lekko ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 60 g drobnego cukru,
  • skórka otarta z jednej cytryny, 
  • szczypta soli, 
  • olej lub smalec do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od zaczynu ze świeżych drożdży. Ze składników na ciasto odsyp dwie łyżki mąki, łyżkę cukru oraz około 50 ml ciepłego mleka i 20 g świeżych drożdży. Wszystko połącz i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. 
  2. Po tym czasie przesyp pozostałą mąkę do miski. Dodaj żółtka, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz mleko. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn oraz otartą skórkę z cytryny.
  3. Wszystkie składniki wyrabiaj na jednolite ciasto - najlepiej robić to kilka minut, bez pośpiechu. 
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na godzinę. 
  5. Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozwałkuj i przejdź do wycinania oponek - przyda się szklanka i kieliszek lub wykrawaczki - 8 cm i 3,5 cm. 
  6. Gotowe oponki przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. 
  7. W garnku rozgrzej tłuszcz - oponki wrzucaj partiami na olej lub smalec. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia.
  8. Na koniec warto oponki odsączyć na ręcznikach papierowych i udekorować np. lukrem lub cynamonową posypką. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA