Ekspresowe minipączki jogurtowe z trzech składników. Wychodzą mięciutkie i rumiane

Przepis na minipączki na bazie jogurtu przyda się zwłaszcza osobom zabieganym. Urocze przekąski zrobisz w zaledwie kwadrans przy użyciu trzech prostych składników. Pączki w takiej wersji są wyjątkowo miękkie, delikatne i lekkie niczym piórko.

Minipączki to świetna alternatywa dla pełnowymiarowych pączków czy faworków. Są na tyle niewielkie, że możemy się nimi zajadać w czasie pracy lub zaserwować je jako słodki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Doskonale sprawdzą się osobom, które nie mają w tłusty czwartek czasu na długie przygotowywania słodkich rarytasów, a mimo to wolałyby spróbować tych w wersji domowej, a nie sklepowej.

Zobacz wideo Tłumy na kilometr pod cukiernią. Chłopak kupił 300 pączków

Przepis na ekspresowe minipączki z ciasta jogurtowego. Idealne do zjedzenia "na raz"

Nasze minipączki robią wrażenia zarówno na małych, jak i większych łasuchach. Posypane cukrem pudrem lub wypełnione słodkim nadzieniem owocowym sprawiają, że nawet najbardziej pochmurny i zimny dzień staje się milszy. Polecamy zapoznać się z poniższą recepturą, jeśli nie masz pomysłu na tłustoczwartkowe smakołyki.

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego kremowego,
  • 150 g mąki pszennej typu 550,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania, dżem lub marmolada do nadzienia.

Minipączki jogurtowe z trzech składników. Sposób przygotowania

Wyjmij jogurt z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. Dzięki temu nabierze temperatury pokojowej, co okaże się kluczowe w przygotowywaniu ciasta na pączki. Jogurt przelej do miski i połącz go z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia.

Z wyrobionej masy zacznij wykrawać niewielkie fragmenty i formować je w kulki. Masa jogurtowa będzie wilgotna i klejąca, dlatego polecamy natłuścić ręce odrobiną oliwy lub oleju. Znacznie ułatwi to kształtowanie pączków. Gotowe kuleczki smaż obustronnie na rozgrzanym oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, w temperaturze ok. 170 stopni Celsjusza.

Po kilku minutach smażenia na złocisty kolor wykładaj minipączki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pozostaw je do ostygnięcia, a na koniec oprósz je dodatkowo cukrem pudrem. Możesz też polać je domowym lukrem lub zanurzyć w polewie czekoladowej. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA