Zupa na odporność i wampiry. Zjesz porcję i poczujesz się jak wiedźmin

Najlepsza zupa na zimę to wcale nie rosół ani gulaszowa. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, zrobisz najpyszniejszą zupę czosnkową na świecie. Daje prawdziwego "kopa" a z serem smakuje jak z najlepszej restauracji.

Zupa czosnkowa to bomba na odporność i skuteczna broń do chronienia się przed wampirami (o ile ktoś w nie wierzy). Przepis jest banalnie prosty, w zasadzie to wystarczy mieć pod ręką bulion lub rosół, czosnek i kilka innych rzeczy. Ważny jest jednak ser, a w zasadzie dwa sery. Topiony i twardy, najlepiej dojrzewający. Ja polecam grana padano lub nasz rodzimy Bursztyn. 

Zobacz wideo

Zupa czosnkowa - przepis idealny na zimowy obiad

Składniki:

  • 2 l rosołu lub bulionu
  • 2 niewielkie cebule
  • 10-12 ząbków czosnku
  • ok. 100 g serka topionego (ja używam ziołowego - polecam)
  • starty twardy ser (polecam Bursztyn)
  • sól, pieprz, liście laurowe, szczypta suszonego tymianku
  • grzanki ziołowe do podania

Zupa czosnkowa - sposób wykonania:

  1. Czosnek drobno posiekaj. Nie przeciskaj go przez praskę, by nie puścił soku. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej niewielka ilość masła i dodaj cebulę. Zeszklij ją i dodaj czosnek. Smaż minutę i zalej całość gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe i gotuj całość ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj grzanki.
  3. Dodaj serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku przyprawami i wlej do miseczek lub talerzy. Posyp startym serem i dodaj grzanki. Smacznego!

Wskazówka: Jeśli nie masz bulionu, zrób go od początku. Najlepiej wyjdzie na wołowinie z kością, ale możesz dodać także kaczkę, baraninę (tak niedocenianą w Polsce) lub nawet wędzone żeberka. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA