Zupa czosnkowa to bomba na odporność i skuteczna broń do chronienia się przed wampirami (o ile ktoś w nie wierzy). Przepis jest banalnie prosty, w zasadzie to wystarczy mieć pod ręką bulion lub rosół, czosnek i kilka innych rzeczy. Ważny jest jednak ser, a w zasadzie dwa sery. Topiony i twardy, najlepiej dojrzewający. Ja polecam grana padano lub nasz rodzimy Bursztyn.
Zupa czosnkowa - przepis idealny na zimowy obiad
Składniki:
- 2 l rosołu lub bulionu
- 2 niewielkie cebule
- 10-12 ząbków czosnku
- ok. 100 g serka topionego (ja używam ziołowego - polecam)
- starty twardy ser (polecam Bursztyn)
- sól, pieprz, liście laurowe, szczypta suszonego tymianku
- grzanki ziołowe do podania
Zupa czosnkowa - sposób wykonania:
- Czosnek drobno posiekaj. Nie przeciskaj go przez praskę, by nie puścił soku. Cebulę pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej niewielka ilość masła i dodaj cebulę. Zeszklij ją i dodaj czosnek. Smaż minutę i zalej całość gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe i gotuj całość ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj grzanki.
- Dodaj serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku przyprawami i wlej do miseczek lub talerzy. Posyp startym serem i dodaj grzanki. Smacznego!
Wskazówka: Jeśli nie masz bulionu, zrób go od początku. Najlepiej wyjdzie na wołowinie z kością, ale możesz dodać także kaczkę, baraninę (tak niedocenianą w Polsce) lub nawet wędzone żeberka.