Najlepsza zupa na zimę to wcale nie rosół ani gulaszowa. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, zrobisz najpyszniejszą zupę czosnkową na świecie. Daje prawdziwego "kopa" a z serem smakuje jak z najlepszej restauracji.
niindo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa czosnkowa to bomba na odporność i skuteczna broń do chronienia się przed wampirami (o ile ktoś w nie wierzy). Przepis jest banalnie prosty, w zasadzie to wystarczy mieć pod ręką bulion lub rosół, czosnek i kilka innych rzeczy. Ważny jest jednak ser, a w zasadzie dwa sery. Topiony i twardy, najlepiej dojrzewający. Ja polecam grana padano lub nasz rodzimy Bursztyn.
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa czosnkowa - przepis idealny na zimowy obiad
Składniki:
2 l rosołu lub bulionu
2 niewielkie cebule
10-12 ząbków czosnku
ok. 100 g serka topionego (ja używam ziołowego - polecam)
starty twardy ser (polecam Bursztyn)
sól, pieprz, liście laurowe, szczypta suszonego tymianku
grzanki ziołowe do podania
Zupa czosnkowa - sposób wykonania:
Czosnek drobno posiekaj. Nie przeciskaj go przez praskę, by nie puścił soku. Cebulę pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej niewielka ilość masła i dodaj cebulę. Zeszklij ją i dodaj czosnek. Smaż minutę i zalej całość gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe i gotuj całość ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj grzanki.
Dodaj serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku przyprawami i wlej do miseczek lub talerzy. Posyp startym serem i dodaj grzanki. Smacznego!
Wskazówka: Jeśli nie masz bulionu, zrób go od początku. Najlepiej wyjdzie na wołowinie z kością, ale możesz dodać także kaczkę, baraninę (tak niedocenianą w Polsce) lub nawet wędzone żeberka.