W tłusty czwartek nie da się przejść obojętnie obok ociekających lukrem łakoci czy chrupiących faworków. Zamiast jednak stać w kilometrowych kolejkach czy nadziewać domowe pączki zwykłą marmoladą, znacznie lepiej postawić na kremowe niczym chmurka połączenie ciasta z mascarpone. Nabiał zda tu egzamin na piątkę z plusem.
Zobacz wideo Tłumy na kilometr pod cukiernią. Chłopak kupił 300 pączków
Pączki z mascarpone to najlepsze co cię spotka w tłusty czwartek
Szał na pączki, faworki i oponki trwa w najlepsze. Cukiernie pękają w szwach, a kolejki ciągną się kilometrami. Wciąż jednak można przygotować łakocie samodzielnie w domu. Oklepane przepisy warto jednak zostawić w szufladzie i postawić na coś, co zdetronizuje konkurencję. Pączki z mascarpone to nie tylko ekspresowy i łatwy przepis, ale i połączenie, które spróbować raz już zawsze będzie wryte głęboko w pamięci.
Receptura jest banalnie prosta, a efekt znakomity. Wszystko zależy jednak od składników, dlatego nabiał jak i jajka powinny być świeże. Reszta to czysta formalność - wystarczy wszystko starannie połączyć, formować mini pączusie i smażyć ja na głębokim oleju. Nic dodać, nic ująć - jest smacznie, ekspresowo i oryginalnie!
Przepis na mini pączki z kremowym serkiem mascarpone
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej - typ 450,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki śmietany 12 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka,
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wyciągnięcia nabiału z lodówki - powinien mieć temperaturę pokojową.
- Następnie serek mascarpone wymieszaj z jajkami oraz kwaśną śmietaną. Do innej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Teraz do masy serowo-jajeczej przesyp zmieszane składniki suche. Wszystko miksuj na małych obrotach lub dokładnie wymieszaj łyżką.
- Olej przelej do garnka, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucaj pączki partiami - masę nakładaj na łyżkę i przy pomocy drugiej łyżki wrzucaj na tłuszcz.
- Pączki smaż na złoty kolor. Pod wpływem temperatury powinny same się obracać i być pięknie zarumienione. Gotowe pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym - serwuj z cukrem pudrem, smacznego!