Pączki z mascarpone to nie lada gratka. Pożegnaj nudną różę i marmoladę - to połączenie wymiata

Pączki z mascarpone to najlepsze co cię spotka w tłusty czwartek. Żadne nadzienie z czekolady, budyniu, róży czy maliny nie może się równać ciastem z dodatkiem tego nabiału. Przepis to łatwizna, a efekt przekroczy nawet największe wyobrażenia o perfekcyjnych słodkościach.

W tłusty czwartek nie da się przejść obojętnie obok ociekających lukrem łakoci czy chrupiących faworków. Zamiast jednak stać w kilometrowych kolejkach czy nadziewać domowe pączki zwykłą marmoladą, znacznie lepiej postawić na kremowe niczym chmurka połączenie ciasta z mascarpone. Nabiał zda tu egzamin na piątkę z plusem. 

Zobacz wideo Tłumy na kilometr pod cukiernią. Chłopak kupił 300 pączków

Pączki z mascarpone to najlepsze co cię spotka w tłusty czwartek 

Szał na pączki, faworki i oponki trwa w najlepsze. Cukiernie pękają w szwach, a kolejki ciągną się kilometrami. Wciąż jednak można przygotować łakocie samodzielnie w domu. Oklepane przepisy warto jednak zostawić w szufladzie i postawić na coś, co zdetronizuje konkurencję. Pączki z mascarpone to nie tylko ekspresowy i łatwy przepis, ale i połączenie, które spróbować raz już zawsze będzie wryte głęboko w pamięci. 

Receptura jest banalnie prosta, a efekt znakomity. Wszystko zależy jednak od składników, dlatego nabiał jak i jajka powinny być świeże. Reszta to czysta formalność - wystarczy wszystko starannie połączyć, formować mini pączusie i smażyć ja na głębokim oleju. Nic dodać, nic ująć - jest smacznie, ekspresowo i oryginalnie!

Przepis na mini pączki z kremowym serkiem mascarpone 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej  - typ 450,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wyciągnięcia nabiału z lodówki - powinien mieć temperaturę pokojową. 
  2. Następnie serek mascarpone wymieszaj z jajkami oraz kwaśną śmietaną. Do innej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
  3. Teraz do masy serowo-jajeczej przesyp zmieszane składniki suche. Wszystko miksuj na małych obrotach lub dokładnie wymieszaj łyżką. 
  4. Olej przelej do garnka, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucaj pączki partiami - masę nakładaj na łyżkę i przy pomocy drugiej łyżki wrzucaj na tłuszcz. 
  5. Pączki smaż na złoty kolor. Pod wpływem temperatury powinny same się obracać i być pięknie zarumienione. Gotowe pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym - serwuj z cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA