Polska babunia robi tradycyjne pączki w Szwecji. "Bez naszej mąki to na nic z takim ciastem"

Tradycja jedzenia pączków jest kultywowana także za granicą - szczególnie w krajach gdzie Polonii nie brakuje. Tym razem polska babcia mieszkająca w Szwecji zdradziła przepis na idealne i tradycyjne łakocie. Diabeł tkwi w szczegółach i produktach made in Poland.

Słodki szał związany z tłustym czwartkiem trwa w najlepsze. Jak się okazuje, nie tylko w polskich miastach tego dnia szykuje się dorodne pączki, chrust czy oponki. Polonia za granicą także celebruje święto, niestety nie zawsze z wymarzonym efektem. Wszystko zależy bowiem od dobranych składników, jak zdradza polska babcia ze szwedzkiej prowincji "bez polskiej mąki i drożdży ciasto jest skazane na niepowodzenie". 

Zobacz wideo Tłumy na kilometr pod cukiernią. Chłopak kupił 300 pączków

Tłusty czwartek w Szwecji. Produkcja pączków trwa w najlepsze, ale jest jedno ale 

Święto pączka opanowało polskie miasteczka i wsie, jednak rodacy, który mieszkają za granicą, także próbują celebrować tłusty czwartek. Większość stara się zatem odwzorować jak najlepiej tradycyjne receptury, jak się jednak okazuje, przeszkodą mogą być z pozoru najprostsze rzeczy jak produkty spożywcze. Polska babcia mieszkająca w malowniczej wsi pod Sztokholmem zdradza, co przyczyniło się do pączkowej klapy. 

Bez polskiej mąki i drożdży to na nic z takim ciastem. Składniki stąd nie dorastają naszym, krajowym do pięt. Na szczęście mam zapasy i zaraz robię drugą partię 

Pierwsza próba robienia pączków udała się, jednak jak zdradza babcia, efekt nie był zadowalający. Ciasto dalekie było od tradycyjnego ideału. Wszystko przez składniki, które nieco różnią się od naszych polskich. Na szczęście babcia jest gotowa na każdą sytuację, a spiżarnia pęka w szwach od swojskich składników, dlatego druga partia rumianych pączków udała się perfekcyjnie. To za sprawą mąki tortowej i oczywiście kapki spirytusu. 

Babcia ze Szwecji zdradza przepis na najlepsze, tradycyjne pączki

Składniki: 

  • 500 g mąki tortowej,
  • 8 żółtek,
  • 50 g drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 łyżeczki spirytusu,
  • smalec do smażenia,
  • konfitura różana lub domowy dżem.

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże pokrusz i przełóż do kubeczka. Zalej je ciepłym mlekiem, dodaj dwie łyżki cukru. Całość zamieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Jak radzi babcia - w tym czasie ubij żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Masa powinna być jasna i puszysta. Teraz stopniowo dodawaj do nich gotowy rozczyn, rozpuszczone masło, mąkę i spirytus - pamiętaj by składniki cały czas mieszać mikserem na niewielkich obrotach. 
  3. Ciasto energicznie wyrabiaj - czas to około pięć minut. Wówczas masa nabierz idealnej konsystencji, a składniki pięknie się połączą. Wskazówka - w cieście powinny pojawić się bąbelki powietrza.
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około godzinę. 
  5. Po tym czasie odrywaj z ciasta równe porcje i formuj z nich estetyczne pączki. 
  6. Pączki smaż na dobrze rozgrzanym smalcu lub ewentualnie oleju. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu, ostudź i nadziej konfiturą lub dżemem domowej produkcji. Na koniec lukier lub cukier puder i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Agora SA