Błyskawiczna pasta jajeczna do kanapek. Zrobisz ją w mniej niż 10 minut z zaledwie kilku produktów

Pasta jajeczna to jeden z najlepszych dodatków do kanapek. Świetnie komponuje się z warzywami, wędlinami oraz sałatą, tworząc zbilansowany, a przy tym niezwykle smaczny posiłek. Szukasz pomysłu na śniadanie? Zerknij niżej na nasz banalnie prosty przepis.

Wiele osób, z braku czasu, pomija poranny posiłek. Nie bez powodu jednak mówi się, że "śniadanie to najważniejszy posiłek dnia". To, co zjemy rano, dostarczy nam sił i energii do działania w pracy, szkole czy an uczelni. Dziś przychodzimy więc z pomocą, prezentując banalnie prosty sposób na smaczne i pożywne kanapki dla zabieganych. Z tą pastą jajeczną wychodzą wprost wyborne!

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Przepis na najlepszą pastę jajeczną do kanapek. Zrobisz ją w kilka minut

Pasta jajeczna to świetne smarowidło do pieczywa. Przygotujesz ją w maksymalnie 10 minut z zaledwie kilku prostych składników. Nie obejdzie się bez majonezu lub jogurtu, cebulki, szczypiorku oraz - rzecz jasna - jajek ugotowanych na twardo. Jeśli w swojej diecie starasz się unikać produktów wysokokalorycznych, zrezygnuj z majonezu, a zamiast niego użyj gęstego jogurtu greckiego. Pasta wyjdzie lekka, kremowa i obłędnie dobra. Najlepsze jest to, że można ją urozmaicić o swoje ulubione dodatki. Wszystko zależy od twoich upodobań smakowych oraz tego, co akurat zalega w kuchni. Pastę jajeczną z poniższego przepisu przechowuj najlepiej w szklanym pojemniku w lodówce. 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: pęczek rzodkiewek.

Kremowa pasta jajeczna. Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupki i drobno posiekaj. Możesz to zrobić nożem lub posłużyć się krajalnicą kuchenną. Posiekaną masę jajeczną przełóż do miski. Dodaj kilka łyżek majonezu (lub jogurtu), a także musztardy. Całość wymieszaj.

Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, a cebulę obierz. Drobno posiekany szczypiorek połącz z pastą. To samo zrób dymką. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania i jeszcze raz wymieszaj. Gotową pastę podawaj ze świeżym chlebem, bułką lub bagietką. Dodatkowo na wierzch możesz wyłożyć rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz swoje ulubione dodatki, np. ser lub szynkę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.