Przepis na mięciutką karkówkę. Jest tak soczysta, że nikt nie pogardzi dokładką, a ważny jest sos

Jak zrobić soczystą karkówkę z piekarnika? To banalnie proste, a mięso wychodzi niemal rozpadające się w ustach. Wystarczy wcześniej zrobić dwie rzeczy, resztę zrobi sos. Tak pysznego mięsa nie potrafią nawet doświadczone kucharki i kucharze.

Soczyste mięso na obiad to marzenie każdej gospodyni i trzeba przyznać, że teoretycznie nie jest to cel trudny do osiągnięcia, ale to tylko teoria. Prawda jest taka, że jak ktoś ma pecha, to zepsuje nawet jajko na twardo. Jednak nasz przepis na karkówkę jest prosty i czytelny. Mięso trzeba zamarynować i to dwukrotnie i obsmażyć je przed upieczeniem. Resztę zrobić pyszny sos z pieczarek i cebuli, a stworzysz tak pyszny obiad, że rodzina będzie chciała jeść go co tydzień. Kluczem jest oczywiście świeży i ładny kawałek mięsa oraz solanka. Karkówkę dzień wcześniej warto wymoczyć w solance przynajmniej 12 godzin. Jak zrobić najlepszą solankę do mięsa? To nasz sprawdzony przepis. 

Zobacz wideo

Soczysta i mięciutka karkówka z piekarnika. Zamarynuj ją dwa razy

Składniki:

  • solanka
  • 1 kg karkówki
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz, słodka i ostra papryka, 2-3 listki laurowe, suszony tymianek
  • odrobina smalcu

Soczysta karkówka z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej włóż karkówkę do solanki. Garnek z solanką i mięsem przechowuj w zimnym miejscu. Po tym czasie wyjmij mięso z solanki i osusz. 
  2. Mięso pokrój w plastry i natrzyj przyprawami. Soli nie musisz dodawać, bo mięso będzie już lekko słone. Ponownie odłóż na jakiś czas. 
  3. Kiedy mięso się marynuje, podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Powinny tylko lekko zwiędnąć, bo i tak dojdą w piekarniku. 
  4. Na patelni obsmaż każdy kawałek mięsa z obu stron, by się zamknęło. To jest gwarancja soczystości. 
  5. Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego włóż podsmażone pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie połóż paprykę pokrojoną w paski oraz mięso. Zalej całość szklanką bulionu i włóż do piekarnika.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz całość przed 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz dodać śmietanę, by powstał aksamitny sos. 

Taka karkówka nie wymaga nawet krojenia - rozpada się pod naciskiem widelca. Taka karkówka aż prosi się o to, żeby podać ją z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty, lecz smakować będzie także z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.