Przepis na klasyczne łazanki z kapustą. Moja babcia dla podkręcenia smaku dodawała zawsze ten składnik

Łazanki z kapustą to przykład klasycznej potrawy kuchni polskiej. Nasze mamy i babcie opracowały je do perfekcji. Żeby danie wyszło nad wyraz smakowite, należy dodać do niego jeden składnik. Efekt zachwyci kubki smakowe twoich bliskich.

Łazanki z kapustą to tradycyjne danie, które ma w Polsce wielu miłośników. Choć zwykle przyrządza się je w okolicy świąt Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nim w "zwykły" dzień. To doskonała propozycja na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz przepis, który od dekad sprawdza się w mojej rodzinie. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na łazanki z kapustą według starej receptury. Babcia dodawała zawsze jeden produkt

Łazanki z kiszoną kapustą wyjdą jeszcze lepsze, jeśli wzbogacisz je o podsmażane pieczarki. Dodadzą one aromatu i zachwycą twoje podniebienie. Przygotowanie potrawy nie jest ani trudne, ani przesadnie skomplikowane. Wystarczy zagotować doprawioną kapustę i dodać do niej makaron oraz smażoną cebulę i grzyby. Jeśli nie masz pod ręką klasycznego makaronu łazankowego, śmiało wykorzystaj inny, np. muszelki lub kokardki. Powodzenia!

Składniki:

  • 250 g makaronu na łazanki,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 400 g pieczarek,
  • 500 ml wody,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 2 małe cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta kminku,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Klasyczne łazanki z kapustą i pieczarkami. Sposób wykonania

Zacznij od pokrojenia kapusty kiszonej. Posiekane kawałki umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę kminku. Całość zalej wodą, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę jedną cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażaj przez kilka minut. Po tym czasie przełóż ją do garnka z kapustą i gotuj przez ok. 20 minut.

Pod koniec gotowania dopraw zawartość rondla solą oraz pieprzem. Makaron ugotuj al dente. W tym czasie posiekaj i podsmaż drugą cebulę. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i podsmażaj je, aż zrobią się miękkie i ciemne, po czym przełóż je do kapusty. Na koniec wlej do niej śmietanę, zamieszaj i gotuj jeszcze przez trzy minuty. Gotowe łazanki podawaj na ciepło. Możesz je dodatkowo posypać startym serem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.