Łazanki z kapustą to tradycyjne danie, które ma w Polsce wielu miłośników. Choć zwykle przyrządza się je w okolicy świąt Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nim w "zwykły" dzień. To doskonała propozycja na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz przepis, który od dekad sprawdza się w mojej rodzinie.
Łazanki z kiszoną kapustą wyjdą jeszcze lepsze, jeśli wzbogacisz je o podsmażane pieczarki. Dodadzą one aromatu i zachwycą twoje podniebienie. Przygotowanie potrawy nie jest ani trudne, ani przesadnie skomplikowane. Wystarczy zagotować doprawioną kapustę i dodać do niej makaron oraz smażoną cebulę i grzyby. Jeśli nie masz pod ręką klasycznego makaronu łazankowego, śmiało wykorzystaj inny, np. muszelki lub kokardki. Powodzenia!
Składniki:
Zacznij od pokrojenia kapusty kiszonej. Posiekane kawałki umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę kminku. Całość zalej wodą, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę jedną cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażaj przez kilka minut. Po tym czasie przełóż ją do garnka z kapustą i gotuj przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania dopraw zawartość rondla solą oraz pieprzem. Makaron ugotuj al dente. W tym czasie posiekaj i podsmaż drugą cebulę. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i podsmażaj je, aż zrobią się miękkie i ciemne, po czym przełóż je do kapusty. Na koniec wlej do niej śmietanę, zamieszaj i gotuj jeszcze przez trzy minuty. Gotowe łazanki podawaj na ciepło. Możesz je dodatkowo posypać startym serem. Smacznego!