Co zrobić z białek? Bezy są spoko, ale te ciasteczka z PRL-u są najlepsze

Co zrobić z białek, które zostały nam na przykład po pączkach lub innych ciastach? Bezy są super, ale jest coś znacznie lepszego. Kto pamięta jeszcze kokosanki? Czas na powrót do smaków dzieciństwa. To najłatwiejszy przepis.

Przepis na ciasteczka z białek, czyli kultowe kokosanki to jeden z tych przepisów, które nie mają prawa się nie udać. Jeśli z innych wypieków zostało ci trochę białek, ale nie chcesz bawić się w bezy, a zamrażalnik pęka w szwach, zrób pyszne i delikatne kokosanki. Kilkadziesiąt lat temu były w każdym domu i w każdym sklepie, a wykonanie jest tak łatwe, że grzech nie spróbować. To tylko 4 składniki.

Zobacz wideo

Przepis na ciastka z białek. Jak zrobić kultowe kokosanki?

Składniki:

  • 3 białka
  • 200 wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 130 g cukru

Ciasteczka kokosanki - sposób wykonania:

  1. Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Za pomocą łyżki lub łyżeczki do herbaty nakładaj porcję ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz zostawić ich nieregularny kształt.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.

Oczywiście białka jajek możesz wykorzystać na inne sposoby. Możesz najzwyczajniej na świecie usmażyć je z ulubionymi dodatkami lub zamrozić, by później mieć je pod ręką. Pamiętaj jednak, by białek jaj nie przechowywać w zamrażalniku dłużej niż 3 miesiące, by zachować ich wartości odżywcze. Lepiej od razu zrobić kokosanki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA