Przepis na ciasteczka z białek, czyli kultowe kokosanki to jeden z tych przepisów, które nie mają prawa się nie udać. Jeśli z innych wypieków zostało ci trochę białek, ale nie chcesz bawić się w bezy, a zamrażalnik pęka w szwach, zrób pyszne i delikatne kokosanki. Kilkadziesiąt lat temu były w każdym domu i w każdym sklepie, a wykonanie jest tak łatwe, że grzech nie spróbować. To tylko 4 składniki.
Przepis na ciastka z białek. Jak zrobić kultowe kokosanki?
Składniki:
- 3 białka
- 200 wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 130 g cukru
Ciasteczka kokosanki - sposób wykonania:
- Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
- Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Za pomocą łyżki lub łyżeczki do herbaty nakładaj porcję ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz zostawić ich nieregularny kształt.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
Oczywiście białka jajek możesz wykorzystać na inne sposoby. Możesz najzwyczajniej na świecie usmażyć je z ulubionymi dodatkami lub zamrozić, by później mieć je pod ręką. Pamiętaj jednak, by białek jaj nie przechowywać w zamrażalniku dłużej niż 3 miesiące, by zachować ich wartości odżywcze. Lepiej od razu zrobić kokosanki.