Rosół z kluskami lanymi to pyszne danie obiadowe, ale doskonale znane i szczerze mówiąc - nie ma w nim nic zaskakującego. Jednak wszystko się zmieni, gdy podasz w niedzielę na obiad włoską starccietellę, zamiast rosołu z przepisu babci czy jakiejś tam gwiazdy kulinariów. Straccietella to esencjonalny rosół, najczęściej drobiowo-cielęcy, ale może być tak naprawdę z dowolnego mięsa - ważne, by bulion był wyrazisty i pełen aromatu. Jednak całego smaku potrawie nadają lane kluski na bazie jajek i parmezanu. Za taki rosół można sprzedać duszę.
Najlepszy rosół. Jak zrobić włoską straciatellę?
Składniki:
- ok. 2 l esencjonalnego, czystego rosołu,
- 4-5 jajek, w zależności od wielkości,
- 50 g startego parmezanu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- natka pietruszki do podania.
Włoska straciatella z kluskami z parmezanu - sposób wykonania:
- Na wolnym ogniu zagotuj rosół i dopraw go w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną gałki.
- Przygotuj ciasto na kluseczki. Do miseczki wbij jajka i dokładnie je roztrzep. Następnie stopniowo dodawaj parmezan i mieszaj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Nie powinno być jednak za gęste.
- Do gotującego się rosołu cienką strużką wlewaj ciasto na kluseczki. Pamiętaj, że rosół nie może się mocno bulgotać - wówczas kluski nie zachowają jednolitej struktury i kształtu.
- Gotuj chwilę na wolnym ogniu i od razu nalewaj do miseczek. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie dodatkową porcję parmezanu.
Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to zwykły, codzienny rosół z kluskami lanymi. I może Włosi tak pomyślą, ale jak podasz to danie swoim bliskim, będą najpierw zaskoczeni, później zachwyceni.