Surówka bufetowa - szybki dodatek do każdego obiadu. Łączy w sobie nietypowe smaki

Znudziła ci się mizeria i sałatka z marchewki? To czas na przyrządzenie klasycznej surówki bufetowej, która pasuje do niemal każdej potrawy. Przeplata słodycz jabłka z kwaskowym posmakiem kapusty kiszonej, a także cebuli i buraka. Jak zrobić bufetówkę? Zdradzamy poniżej.

Każdy obiad składa się z dania głównego i dodatków, które wzmacniają wrażenia smakowe, dostarczają witamin i nadają poczucia sytości. Najprostszym i najszybszym sposobem na wzbogacenie każdego posiłku jest zaserwowanie go wraz ze smakowitą surówką. Zamiast jednak sięgać kolejny raz po colesława czy mizerię, warto wypróbować tzw. bufetówkę, która swego czasu była dostępna w każdej stołówce pracowniczej i barze mlecznym. Pamięta ją ktoś jeszcze?

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na klasyczną bufetówkę. Takiego połączenia smaków nie znajdziesz nigdzie indziej

Połączenie kapusty kiszonej, jabłka i cebuli w pierwszej chwili może się wydawać nietypowym połączeniem. Zapewniamy jednak, że lekka słodycz owocu doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami, pogłębiając ich walory smakowe. Surówka bufetowa jest banalnie prosta w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się jako ekspresowy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 marchewki,
  • 1 burak,
  • 1 jabłko,
  • szczypta cukru,
  • szczypta kminku,
  • sól i pieprz,
  • kilka łyżek oleju lub oliwy.

Sałatka bufetowa z kapusty kiszonej. Sposób przygotowania

Buraka opłucz, a następnie zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu odstaw go do całkowitego ostudzenia, po czym obierz go i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego umyte, obrane i starte jabłko oraz marchew, a także poszatkowaną kapustę kiszoną. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, a w dalszej kolejności dopraw solą oraz pieprzem. Nie zapomnij o dodaniu odrobiny cukru i kminku.

Ponownie wszystko zamieszaj, a na koniec wstaw pojemnik do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie smaki się "przejdą", a surówka nabierze ciekawego aromatu. Po wyjęciu z lodówki nie zdziw się, widząc, że dodatek do obiadu zmienił kolor. To barwnik z buraka, który został "wchłonięty" przez resztę składników. Zdrowa, smaczna i pożywna surówka jest gotowa do podania. Dodatkowo możesz ją jeszcze ozdobić siekaną pietruszką. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.