Jak zrobić ciasto na krokiety? Cóż, to jest banalne, ale jeśli użyjemy zwykłych naleśników, możemy spodziewać się niepowodzenia. Jakie ma być idealne ciasto na krokiety? Po pierwsze cieniutkie i sprężyste. Nie każdy dodaje do ciasta ten składnik.
fot. Joanna 12 / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki na krokiety nieco różnią się od takich zwykłych naleśników, które zazwyczaj robimy na śniadanie lub dla dzieci. Naleśniki na krokiety bardziej przypominają francuskie crepes. Są cieniutkie, sprężyste, nie rwą się i świetnie się składają. Zapomnij o rozwalających się krokietach - wystarczy masło.
REKLAMA
Zobacz wideo
Idealne ciasto na krokiety - jak je zrobić?
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 duże jajka
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Naleśniki na krokiety - sposób wykonania:
Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko i za pomocą miksera wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło.
Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Za pomocą chochelki rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.
Po usmażeniu nałóż na środek naleśników ulubiony farsz, szczelnie zawiń - najpierw brzegi do środka i potem ściśle id dołu do góry. Później tylko panierka z jajka i bułki tartej i cyk na patelnie. Idealne do bulionów, zup krem i oczywiście barszczu czerwonego.