Przepis na gofry, które zaskakują. Dwa dodatki do ciasta sprawią, że już nie zrobisz zwykłych

Jak zrobić gofry, żeby smakowały bosko, ale nieco inaczej, niż zawsze? Przepis na gofry jest bardzo prosty i w zasadzie trudno je zepsuć (chyba że gofrownica nie chce współpracować). Dziś jednak mamy dla was przepis na gofry, których jeszcze nie było. Do ciasta dodaj dwa składniki - nie pożałujesz.

Gofry większości z nas kojarzą się z pysznymi waflami z budki na nadmorskich deptakach i rynkach miast. Gofry powinny być słodkie, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepis na gofry jednak postanowiliśmy trochę urozmaicić. Gofry kakaowe smakują dużo lepiej, niż tradycyjne, a to za sprawą jednej przyprawy. Oprócz kakao ważny jest także cynamon. 

Zobacz wideo

Przepis na gofry kakaowe. Lepsze od tradycyjnych

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • płaksa łyżeczka cynamonu
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry kakaowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon. Wymieszaj całość. Następnie dodaj żółtka oraz wlej mleko. Zacznij miksować, cienką strużką wlewając olej. 
  3. Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodaj ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj całość. Miskę z ciastem na gofry odłóż na jakiś czas, by gluten związał składniki. 
  4. Gofrownicę lekko natłuść olejem lub masłem. Następnie porządnie ją rozgrzej i kiedy będzie już gorąca, za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta na gofry. 
  5. Gofry kakaowe smaż w zależności od mocy gofrownicy od 3 do 5 minut. Pamiętaj, by nie otwierać gofrownicy co chwilę, by nie wprowadzać zmian temperatury. 

Takie gofry smakują idealnie nawet bez niczego. Jednak dodatek bitej śmietany, syropu owocowego lub o smaku toffi albo ulubionych owoców idealnie je podrasuje. Gofry kakaowe świetnie smakują z bananem - polecam serdecznie to połączenie. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA