Zupa pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Można ją zrobić na mnóstwo sposobów. Kochamy szybką zupę pomidorową na rosole, pyszna jest na bulionie warzywnym lub treściwa na żeberkach, świeżych pomidorach lub z passaty. Jednak przepis na zupę pomidorową, jaki dziś wam zdradzimy, smakuje i szokuje jednocześnie. Wszystko przez pomarańczowy dodatek.
fot.pexels-pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić zupę pomidorową, żeby nie była nudna i przewidywalna? Przepis na zupę pomidorową można modyfikować na wiele sposobów, ale to, co zrobimy dziś, niejedną babcię może przyprawić o szok i niedowierzanie. Co w niej takiego niezwykłego? Otóż będzie rosół, będzie passata i trochę koncentratu, będą przyprawy i... sok pomarańczowy. Tak, pomidorowa z sokiem pomarańczowym smakuje idealnie i ten nieoczywisty dodatek bosko ją podkręca.
pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej wyciskanego,
1 większa cebula
odrobina oliwy
Zupa pomidorowa z sokiem pomarańczowym - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim niewielką ilość oliwy. Następnie dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Zeszklij ją i dodaj passatę (zamiast passaty możesz użyć także pomidorów z puszki). Dopraw czosnkiem i oregano. Podsmażaj kilka minut.
Zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj koncentrat w razie potrzeby oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut.
Dodaj sok pomarańczowy i gotuj jeszcze kilka minut. Takiej zupy pomidorowej nie trzeba zabielać, smakuje świetnie sama w sobie.
Zupę pomidorową z sokiem pomidorowym podawaj z grzankami lub ulubionym makaronem. Bardzo dobrze smakuje także z ryżem lub kluseczkami z semoliny albo tortellini. Jeśli chcesz urozmaicić swoje codzienne menu o tradycyjną potrawę, ale w zupełnie innej wersji, taka zupa sprawdzi się idealnie.