• Link został skopiowany

Placki ziemniaczane w trymiga to moje ulubione. Nigdy nie trę ziemniaków, a i tak są obłędne

Ziemniak to wręcz nasze narodowe warzywo. Nie może go zabraknąć w niemal żadnym obiedzie. Ale doskonale sprawdza się też jako danie główne. Wielu z nas uwielbia zajadać się plackami ziemniaczanymi, jednak przygotowanie ich to już niekoniecznie nasza ulubiona czynność. Z tym przepisem zrobisz je jednak w trymiga, pomijając najgorszy krok związany z tarciem warzyw.
Placki ziemniaczane (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Wyborcza.pl

Placki ziemniaczane są stałymi gośćmi w moim domu. Jeśli nie mam czasu na długie stanie w kuchni, to ten przepis zawsze ratuje mi życie. No i nie wymaga użycia tarki, co jest dla mnie największą wygodą. Oto jak zrobić placki ziemniaczane w trymiga. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Placki ziemniaczane w trymiga - przepis. Możesz zapomnieć o użyciu tarki 

Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ziemniaczanych ze względu na to, że ziemniaki trzeba potrzeć na tarce. A co, jeśli nie trzeba tego robić? Z tym przepisem można o tym zapomnieć. Wystarczy je ugotować i rozgnieść. 

Składniki: 

  • pół kilograma ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie) 
  • mała cebula, 
  • jajko, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia. 

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości, a następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy wystygną, przepuść je przez praskę lub rozdrobnij tłuczkiem. 
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie przełóż ją do miski z ziemniakami, wbij jajko i dodaj sól, pieprz oraz mąkę. Całość dobrze wymieszaj, żeby nie powstały żadne grudki. Ciasto na placki ziemniaczane powinno być dość gęste i lepkie. Możesz użyć też ziemniaków z obiadu.  
  3. Rozgrzej patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Z masy ziemniaczanej uformuj niezbyt grube placuszki. Smaż na średniej mocy palnika. Gdy zarumienią się od jednej strony, odwróć je na drugą. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręczniku kuchennym. 
  4. Placki ziemniaczane podawaj ze śmietaną, gulaszem, czy innymi, ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: