Co na obiad w Środę Popielcową? Post wcale nie musi być nijaki. Postaw na rybę z piekarnika

Co na obiad w Środę Popielcową? Dla katolików ten dzień tradycyjnie wiąże się z postem i chociaż Kościół wydał już oświadczenie, czy wolno jeść mięso w Środę Popielcową, nie brakuje zwolenników tradycji. Dziś zdradzimy wam przepis na rybę z piekarnika, która zadowoli każde podniebienie. Wykonanie jest banalne.

Obiad w Środę Popielcową katolikom zwykle kojarzy się z rybą. I dziś właśnie podamy przepis na pyszną rybę, która zadowoli podniebienie nie tylko osób, które chcą zrezygnować z potraw mięsnych tego dnia, lecz także wszystkich, który lubią zjeść zdrowy i łatwy obiad. Czy w Środę Popielcową wolno jeść mięso? Kościół już dawno temu dał dyspensę dla dzieci i młodzieży, osobom starszym i wszystkim chorym, którzy nie mogą zmienić diety. Ale umówmy się - nie każdy się do tego stosuje, jednak dobra rybka nie jest zła. 

Zobacz wideo

Obiad na Środę Popielcową. Pieczona ryba jak z restauracji

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi, 
  • 2 pomidory,
  • 3 ziemniaki,
  • główka czosnku,
  • 2 cytryny
  • masło,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • posiekany koperek.

Sposób wykonania:

  1. Ryby osusz i jeden bok lekko natnij nożem. Następnie natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. 
  2. Do środka ryby włóż kilka plasterków cytryny koperek. Pomidory i ziemniaki pokrój w plastry, główkę czosnku przekrój na pół. 
  3. Naczynie żaroodporne wyłóż kawałkami masła. Następnie ułóż tam ziemniaki i oprósz je solą i ziołami prowansalskimi. 
  4. Na ziemniakach ułóż pstrągi i po bokach połóż plastry pomidorów. Na rybach połóż po kawałku masła i dodaj połówki główki czosnku oraz plastry cytryny. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Włóż tam przykryte naczynie żaroodporne i piecz 15 minut. Po kwadransie ostrożnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze kilka minut, aż skóra pstrągów się zarumieni. 

Taka ryba nadaje się na obiad w post, na romantyczną kolację dla dwojga lub popisowe danie, kiedy odwiedzają nas ważni goście. Zamiast ziemniaków możesz dodać pokrojone marchewki, różyczki kalafiora, czy kawałki brokułów. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA