Ten deser z PRL-u się nie starzeje. Moja babcia podrasowuje go nieco, dodając owocowej słodyczy

Wafle większości z nas kojarzą się z okresem PRL-u. Do dziś są świetną przekąską serwowaną w różnych wersjach. Moim zdaniem najlepsze wafle to te owocowe. Oto przepis mojej babci, który zawsze się sprawdza.

Wafle przekładane galaretką to w mojej rodzinie deser każdych świąt. Tego deseru rodem z PRL-u po prostu nie może zabraknąć na stole. Jak zrobić owocowe wafle, którymi wszyscy będą zajadać się ze smakiem? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Owocowe wafle z PRL - przepis. Babcia zawsze używa tej konkretnej galaretki 

Owocowe wafle to świetna słodka przekąska, która nigdy się nie starzeje. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej sekretem są chrupiące, świeże wafle oraz zdaniem babci - wiśniowa galaretka. W moim domu znika z talerza w kilka minut i każdy prosi o dokładkę. 

Składniki: 

  • duże opakowanie wafli
  • 330 ml śmietany 18 proc., 
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej, 
  • 250 g masła, 
  • 100 g drobnego cukru. 

Jak zrobić wafle z galaretką? To banalnie proste i będą dużo lepsze niż ze sklepu  

Przygotowanie wafli jest banalnie proste. Przekładanie masy może być nie lada gratką dla dzieci. Warto więc włączyć je w przygotowanie tego deseru.

Sposób przygotowania:  

  1. Do garnka wrzuć podzielone na mniejsze kawałki masło i ustaw je na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, a gdy się roztopi, dodaj do niego cukier. Mieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. 
  2. Do składników wlej śmietanę i wsyp stopniowo galaretki. Energicznie wymieszaj, by wszystkie składniki mogły się połączyć i stworzyć masę pozbawioną grudek.  
  3. Gotową masę pozostaw do całkowitego przestudzenia. Gdy stanie się chłodna, przekładaj nią wafle. Pamiętaj, by dokładnie je smarować, by nigdzie nie zabrakło owocowej masy. Gotowe odstaw do lodówki, by całość mogła stężeć. 
  4. Przed podaniem pokrój wafle na mniejsze kawałki. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA