Kotlety pożarskie jeszcze kilkadziesiąt lat temu stanowiły jedną z najpopularniejszych potraw. Proste danie z mięsa drobiowego jest nie tylko wyjątkowe smaczne, ale i ekspresowe w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na szybki i pożywny obiad po długim dniu w pracy. Gwarantujemy, że zasmakuje wszystkim domownikom!
Wiele osób chciałoby przygotowywać pyszne domowe obiady, jednak nie ma na to ani czasu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. W takiej sytuacji doskonale sprawdzi się przepis na kultowe kotlety pożarskie. Podane z warzywami i surówkami tworzą wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Skorzystaj z poniższej receptury, jeśli szukasz pomysłu na sprawdzony, lekki i sycący obiad.
Składniki:
Mięso drobiowe (najlepiej pierś z kurczaka) umyj, osusz i oczyść z żyłek, a następnie pokrój drobno nożem lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbij jedno jajko, dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania. Mięso z jajkiem i przyprawami połącz, a w dalszym kroku wyrób na masę na kotlety.
Z powstałej masy uformuj niewielkie, lekko spłaszczone kuleczki. Obtocz je w bułce tartej i wyłóż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż kotlety obustronnie, aż się zarumienią i nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe kotlety pożarskie zaserwuj np. z duszonymi ziemniakami lub pieczonymi warzywami, a także zestawem ulubionych surówek. Smacznego!