Chałka - przepis na drożdżowy rarytas z kruszonką. Wychodzi maślana, puszysta i bajecznie pyszna

Przepis na chałkę powinien znać każdy miłośnik domowych wypieków. Drożdżowy przysmak z kruszonką świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy oraz jako popołudniowy deser do kawy. Jak zrobić pyszną chałkę? Podpowiadamy.

Drożdżowa chałka to przysmak, który każdy z nas może zrobić w zaciszu własnej kuchni. Można ją wypiekać na słono bądź słodko. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na słodką chałkę z kruszonką. Doskonale nada się jako przekąska lub podwieczorek. 

Zobacz wideo Trzy smaki w jednym wypieku - wytrawna chałka

Chałka - przepis na puszysty, drożdżowy wypiek. Z dodatkiem kruszonki smakuje jeszcze lepiej

Chałka z naszej receptury wychodzi delikatna, lekka i nieziemsko puszysta. Kruszonka sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza. Pieczywo śmiało zachowa świeżość jeszcze na dwa dni po upieczeniu. Bardziej prawdopodobne jest jednak, że zniknie ze stołu o wiele szybciej.

Składniki na chałkę:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 7 g drożdży suszonych,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego.

Dodatkowo:

  • 1 jajko,
  • 50 ml wody.

Domowa chałka z kruszonką. Sposób wykonania

W misce połącz mąkę, drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Do wymieszanych składników suchych dodaj rozbite jajko, rozpuszczone masło i mleko. Dokładnie zagnieć wszystko na jednolite, gładkie ciasto. Miskę z masą na chałkę zakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. 

Po godzinie ponownie lekko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie połówki. Obie części podziel dalej na trzy identyczne kawałki, po czym zroluj je na kształt wąskiego wałka. Złącz ze sobą końcówki wszystkich części i zapleć je w warkocz. To samo zrób z ciastem na drugą chałkę. Oba warkocze umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jeszcze pół godziny. 

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę połącz i wyrób na elastyczną masę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki. W miseczce wymieszaj roztrzepane jajka z wodą. Wyrośnięte chałki posmaruj jajeczną mieszaniną i posyp pokruszonym, schłodzonym ciastem. Na koniec wstaw formę do piekarnika i piecz chałki w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu odłóż je na chwilę do ostudzenia, a potem się nimi zajadaj. Smacznego!

Więcej o: