Drożdżowa chałka to przysmak, który każdy z nas może zrobić w zaciszu własnej kuchni. Można ją wypiekać na słono bądź słodko. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na słodką chałkę z kruszonką. Doskonale nada się jako przekąska lub podwieczorek.
Chałka z naszej receptury wychodzi delikatna, lekka i nieziemsko puszysta. Kruszonka sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza. Pieczywo śmiało zachowa świeżość jeszcze na dwa dni po upieczeniu. Bardziej prawdopodobne jest jednak, że zniknie ze stołu o wiele szybciej.
Składniki na chałkę:
Składniki na kruszonkę:
Dodatkowo:
W misce połącz mąkę, drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Do wymieszanych składników suchych dodaj rozbite jajko, rozpuszczone masło i mleko. Dokładnie zagnieć wszystko na jednolite, gładkie ciasto. Miskę z masą na chałkę zakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
Po godzinie ponownie lekko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie połówki. Obie części podziel dalej na trzy identyczne kawałki, po czym zroluj je na kształt wąskiego wałka. Złącz ze sobą końcówki wszystkich części i zapleć je w warkocz. To samo zrób z ciastem na drugą chałkę. Oba warkocze umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jeszcze pół godziny.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę połącz i wyrób na elastyczną masę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki. W miseczce wymieszaj roztrzepane jajka z wodą. Wyrośnięte chałki posmaruj jajeczną mieszaniną i posyp pokruszonym, schłodzonym ciastem. Na koniec wstaw formę do piekarnika i piecz chałki w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu odłóż je na chwilę do ostudzenia, a potem się nimi zajadaj. Smacznego!