-
Haps
-
Jak przygotować
- Zawsze, gdy je robię, wszystkim cieknie ślinka. Idealne do obiadu, do burgerów i jako przekąska
Zawsze, gdy je robię, wszystkim cieknie ślinka. Idealne do obiadu, do burgerów i jako przekąska
Przygotowanie obiadu nie jest takie proste, szczególnie gdy chcemy wykonać coś nowego i oryginalnego. Wtedy na ratunek przychodzą przepisy na dania, które nie dla wszystkich są takie oczywiste. Takim przykładem są te kotlety, które nie są naszym pierwszym wyborem. Ich smak powala, a składniki masz już pewnie w domu.
Kotlety, jakie zazwyczaj wykonujemy, są zrobione z soczystego mięsa mielonego, kurczaka lub schabu. To właśnie te produkty są bazą do pysznego obiadowego dodatku. Mało kto nawet pomyśli, że można zamienić je na coś innego. Ja jednak pomyślałam i wymyśliłam oryginalny przepis, który każdemu przypadnie do gustu. Nie ma w nich ani grama mięsa, a głównymi składnikami są warzywa.
By zrobić kotlety z tego przepisu trzeba zaopatrzyć się w kilka rzeczy. Przede wszystkim przydadzą się marchewki, pietruszka, groszek i papryka. Taka kombinacja smakowa tworzy soczyste i pełne smaku kotleciki. Wysmażone na złoto można włożyć w bułkę i tym samym zrobić burgera. Równie świetnie smakują z ziemniakami i surówką tworząc w pełni bezmięsny posiłek.
Przepis na kotlety warzywne
Składniki
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- puszka zielonego groszku,
- czerwona papryka,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Marchew i korzeń pietruszki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przenieś warzywa do większej miski i dodaj do nich odsączony z zalewy groszek.
- Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do całości wraz z posiekaną natką pietruszki.
- Do tak przygotowanych warzyw dosyp sól, pieprz, wbij jajko i przesiej mąkę. Wymieszaj całość do połączenia. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej mąkę lub bułkę tartą.
- Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju. Kotlety powinny być rumiane z dwóch stron.
- Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują z ryżem i warzywami na parze.