Zawsze, gdy je robię, wszystkim cieknie ślinka. Idealne do obiadu, do burgerów i jako przekąska

Przygotowanie obiadu nie jest takie proste, szczególnie gdy chcemy wykonać coś nowego i oryginalnego. Wtedy na ratunek przychodzą przepisy na dania, które nie dla wszystkich są takie oczywiste. Takim przykładem są te kotlety, które nie są naszym pierwszym wyborem. Ich smak powala, a składniki masz już pewnie w domu.

Kotlety, jakie zazwyczaj wykonujemy, są zrobione z soczystego mięsa mielonego, kurczaka lub schabu. To właśnie te produkty są bazą do pysznego obiadowego dodatku. Mało kto nawet pomyśli, że można zamienić je na coś innego. Ja jednak pomyślałam i wymyśliłam oryginalny przepis, który każdemu przypadnie do gustu. Nie ma w nich ani grama mięsa, a głównymi składnikami są warzywa.

Zobacz wideo

By zrobić kotlety z tego przepisu trzeba zaopatrzyć się w kilka rzeczy. Przede wszystkim przydadzą się marchewki, pietruszka, groszek i papryka. Taka kombinacja smakowa tworzy soczyste i pełne smaku kotleciki. Wysmażone na złoto można włożyć w bułkę i tym samym zrobić burgera. Równie świetnie smakują z ziemniakami i surówką tworząc w pełni bezmięsny posiłek.

Przepis na kotlety warzywne

Składniki

  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • puszka zielonego groszku,
  • czerwona papryka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Marchew i korzeń pietruszki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przenieś warzywa do większej miski i dodaj do nich odsączony z zalewy groszek.
  2. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do całości wraz z posiekaną natką pietruszki.
  3. Do tak przygotowanych warzyw dosyp sól, pieprz, wbij jajko i przesiej mąkę. Wymieszaj całość do połączenia. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej mąkę lub bułkę tartą.
  4. Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju. Kotlety powinny być rumiane z dwóch stron.
  5. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują z ryżem i warzywami na parze.
Więcej o:
Copyright © Agora SA