-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast prezentów i kwiatów zrób dla ukochanej osoby deser. Obłędnie słodki i lepszy niż z cukierni
Zamiast prezentów i kwiatów zrób dla ukochanej osoby deser. Obłędnie słodki i lepszy niż z cukierni
Przygotowywanie romantycznej kolacji z okazji walentynek musi zawierać w sobie słodki deser. Ten zrobiony własnoręcznie będzie z pewnością smakować najlepiej. Proponujemy więc wyjątkowe ciasto, które swoim kolorem idealnie wpasowuje się w tę okazję. O takim wypieku marzy chyba każdy.
Walentynki to idealna okazja, by przygotować kolację, która zrobi wrażenie na naszym partnerze. Świece, kwiaty, nastrojowa muzyka i posiłek, który wcześniej samodzielnie przygotowaliśmy to na pewno idealny plan na wieczór. Jednak nie może zabraknąć tego jednego elementu, który kończy wspólny czas. Mowa oczywiście o słodkim deserze.
Naszą propozycją jest red velvet, który ma w sobie wszystko to, co jest najlepsze w deserach. Zasmakujemy w nim puszystego biszkoptu, który przełożony jest słodkim kremem z mascarpone. Wierzch również jest nim wysmarowany i udekorowany świeżymi owocami. Jedna kęs tego wyśmienitego ciasta może rozgrzać serca i stworzyć magiczną atmosferę podczas świętowania dnia miłości.
Przepis na ciasto red velvet z kremem mascarpone
Składniki na ciasto
- 650 g mąki pszennej,
- 300 g cukru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki kakao,
- 250 ml oleju roślinnego,
- 250 ml maślanki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki barwnika spożywczego w kolorze czerwonym
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- łyżeczka octu jabłkowego.
Składniki na krem
- 500 g sera mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 100 g cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Sposób przygotowania ciasta
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W innym naczyniu połącz olej, maślankę, jajka, barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii i ocet jabłkowy.
- Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone i uzyskasz jednolite ciasto. Przelej masę do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
- Blaszkę włóż do piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij biszkopt i pozostaw go do wystudzenia.
Sposób przygotowania kremu
- W misce umieść ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Miksuj na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Stopniowo dodawaj ją do masy mascarpone, delikatnie mieszając, aby zachować puszystość kremu.
Składanie ciasta w całość
- Kiedy biszkopt ostygnie, wyjmij go z formy. Przekrój ciasto na dwie równe części.
- Na pierwszej warstwie ciasta rozsmaruj równomiernie połowę kremu mascarpone. Przykryj drugim biszkoptem i pokryj wierzch pozostałym kremem.
- Tak gotowe ciasto możesz udekorować świeżymi owocami. Polecamy wykorzystać do tego maliny.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby krem się schłodził i ciasto dobrze się przegryzło.