Zamiast prezentów i kwiatów zrób dla ukochanej osoby deser. Obłędnie słodki i lepszy niż z cukierni

Przygotowywanie romantycznej kolacji z okazji walentynek musi zawierać w sobie słodki deser. Ten zrobiony własnoręcznie będzie z pewnością smakować najlepiej. Proponujemy więc wyjątkowe ciasto, które swoim kolorem idealnie wpasowuje się w tę okazję. O takim wypieku marzy chyba każdy.

Walentynki to idealna okazja, by przygotować kolację, która zrobi wrażenie na naszym partnerze. Świece, kwiaty, nastrojowa muzyka i posiłek, który wcześniej samodzielnie przygotowaliśmy to na pewno idealny plan na wieczór. Jednak nie może zabraknąć tego jednego elementu, który kończy wspólny czas. Mowa oczywiście o słodkim deserze.

Naszą propozycją jest red velvet, który ma w sobie wszystko to, co jest najlepsze w deserach. Zasmakujemy w nim puszystego biszkoptu, który przełożony jest słodkim kremem z mascarpone. Wierzch również jest nim wysmarowany i udekorowany świeżymi owocami. Jedna kęs tego wyśmienitego ciasta może rozgrzać serca i stworzyć magiczną atmosferę podczas świętowania dnia miłości.

Przepis na ciasto red velvet z kremem mascarpone

Składniki na ciasto

  • 650 g mąki pszennej,
  • 300 g cukru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 250 ml oleju roślinnego,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki barwnika spożywczego w kolorze czerwonym
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • łyżeczka octu jabłkowego.

Składniki na krem

  • 500 g sera mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 100 g cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania ciasta

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W innym naczyniu połącz olej, maślankę, jajka, barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii i ocet jabłkowy.
  3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone i uzyskasz jednolite ciasto. Przelej masę do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  4. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij biszkopt i pozostaw go do wystudzenia.

Sposób przygotowania kremu

  1. W misce umieść ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Miksuj na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Stopniowo dodawaj ją do masy mascarpone, delikatnie mieszając, aby zachować puszystość kremu.

Składanie ciasta w całość

  1. Kiedy biszkopt ostygnie, wyjmij go  z formy. Przekrój ciasto na dwie równe części.
  2. Na pierwszej warstwie ciasta rozsmaruj równomiernie połowę kremu mascarpone. Przykryj drugim biszkoptem i pokryj wierzch pozostałym kremem.
  3. Tak gotowe ciasto możesz udekorować świeżymi owocami. Polecamy wykorzystać do tego maliny.
  4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby krem się schłodził i ciasto dobrze się przegryzło.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.