Mój mąż nie czeka na mnie i sam zabiera się za szarlotkę. Od swojej babci ma bezkonkurencyjny przepis

Szarlotka to ciasto znane i lubiane. Słodkie, a jednocześnie z kwaśną nutą, którą nadają mu jabłka. Nie sposób mu się oprzeć. Należę jednak do grupy osób, które wolą je jeść, a nie piec. To zadanie należy do mojego męża. I zawsze daje z siebie sto procent.

Szarlotka to doskonałe ciasto na jesienno-zimową aurę, więc teraz, kiedy pogoda nam nie sprzyja, sprawdzi się doskonale. Przygotowuje się je dość szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Oto przepis mojego męża, który dostał od swojej babci.  

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka - przepis babci. Mąż piecze, a ja zajadam się w najlepsze 

Idealna baza w postaci półkruchego spodu to jeden z kluczy do sukcesu. Kolejnym są jabłka doprawione cynamonem, którym nie potrafię się oprzeć. Dzięki temu deser jest aromatyczny i obłędnie pyszny. Spróbujcie koniecznie.  

Składniki na półkruchy spód:  

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • szklanka cukru,  
  • 250 g masła, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżka cukru z wanilią, 
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki śmietany 18 proc. 

Dodatkowe składniki: 

  • 1 kg jabłek,  
  • 2 łyżki cukru,  
  • cynamon. 

Idealna szarlotka - jak ją zrobić? Gdy twoja rodzina jej spróbuje, na pewno będzie prosić o dokładkę 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od półkruchego ciasta. Mąkę połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i solą.  Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło - składniki rozetrzyj teraz w dłoniach, tak by powstała kruszonka. Na koniec dodaj jaja i śmietanę. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części, a te owijamy w folię i wkładamy do lodówki na niecałą godzinę.  
  2. Teraz pora na jabłka. Owoce obierz, wydryluj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem i cynamonem i zalej odrobiną wody - dosłownie kilkoma łyżkami. Jabłka duś na małej mocy panika często mieszając - wówczas owoce ładnie się rozpadną i nie przypalą. Dodaj też masło, aby były kremowe. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem, a na pergamin wyłóż rozwałkowane ciasto. Na nie z kolei wyłóż owocowe nadzienie, wierzch ładnie wyrównaj i na górę połóż kolejny arkusz rozwałkowanego ciasta.  
  4. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.