Jeśli szukasz przepisu na obiad bez mięsa lub spodziewasz się gości, którzy stosują dietę wegetariańską, takie papryki są najlepszym pomysłem na obiad. Są łatwe w wykonaniu, w sumie większość pracy zrobi za ciebie piekarnik. Farsz jednak jest tak pyszny, że na upartego można zrobić z niego samodzielne danie. To niby tylko ryż, pieczarki, trochę cebuli i przyprawy, a smakuje tak, że słów podziwu brak.
Obiad bez mięsa - papryki faszerowane ryżem i pieczarkami
Składniki:
- 5 średnich papryk w dowolnych kolorach,
- 300 g ryżu,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- pokruszony ser feta,
- sól, pieprz, tymianek, masło.
Faszerowane papryki - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Nie powinien być zbyt miękki.
- Kiedy ryż się gotuje, przygotuj resztę. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pieczarki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Duś na średniej mocy palnika, aż odparuje nadmiar wody.
- Do duszących się pieczarek dodaj ugotowany i odcedzony ryż, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy i ser feta. Całość wymieszaj.
- Papryki umyj i osusz i odetnij wierzch z szypułką. Następnie włóż do papryk farsz z ryżu i przykryj końcówką.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko wysmaruj je masłem. Następnie włóż do niego papryki i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż skórka papryk zacznie się marszczyć.
Wskazówka: Papryki ułożone w naczyniu żaroodpornym możesz zalać passatą pomidorową, pomidorami z puszki lub na przykład gęstym sosem pieczarkowym. Do farszu możesz także dodać na przykład kukurydze lub fasolę z puszki - te dodatki także się sprawdzą.