-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto rafaello - słodkie marzenie ze słonym składnikiem. Robi się je tyle, co stygnie budyń
Ciasto rafaello - słodkie marzenie ze słonym składnikiem. Robi się je tyle, co stygnie budyń
Ciasto rafaello to chyba najłatwiejsze ciasto bez pieczenia, jakie istnieje. Przepis nikomu nie sprawi trudności, a robi się je tyle, ile stygnie budyń. Jednak jeśli wcześniej nie mieliście styczności z tym przepisem, słony dodatek może was zadziwić. Spokojnie - i tak będzie słodko.
Szybkie ciasto bez pieczenia, które nie sprawia problemu i zawsze się udaje? Oczywiście to ciasto rafaello. Przepis jest banalny - wtsraczy słone krakersy przełożyć kremem budyniowym i posypać wiórkami kokosowymi. To ulubione ciasto mojej rodziny i robię je na każdą okazję i bez okazji też. Oto przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia.
Ciasto rafaello na krakersach. Zjesz całą blachę naraz
Składniki:
- 3 opakowania solonych, prostokątnych krakersów (ok. 600 g),
- 250 g masła (musi być miękkie),
- 1 l mleka,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji.
Ciasto rafaello - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania budyniu. Do większego kubka lub garnuszka wlej mleko, dodaj cukier oraz budynie i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Następnie stopniowo wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając.
- Kiedy masa zgęstnieje, gotuj ją na wolnym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie zdejmij garnek z palnika i przykryj go folią aluminiową, by wierzch nie wysechł. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Ciepłe masło utrzyj na puch. Następnie dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodaj do kremu 150 g wiórków kokosowych.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie spód wyłóż krakersami i połóż na nich 1/3 kremu budyniowego. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Następnie połóż kolejną porcję kremu, następnie wiórki i ponownie krem. Następnie wyrównaj wierzch i posyp pozostałymi wiórkami lub użyj płatków migdałowych.
- Tak przygotowane ciasto włóż na całą noc do lodówki, by krakersy nabrały wilgoci, a krem stężał.
Pewnie niektórzy się zdziwią, że do słodkiego ciasta dodaje się słone krakersy, które zazwyczaj jada się z ketchupem lub sosem serowym, a nie kremem budyniowym. Słone krakersy idealnie przełamują nadmierną słodycz kremu i dzięki temu ciasto nie jest mulące. Można jeść je bez końca.