Ciasto rafaello - słodkie marzenie ze słonym składnikiem. Robi się je tyle, co stygnie budyń

Ciasto rafaello to chyba najłatwiejsze ciasto bez pieczenia, jakie istnieje. Przepis nikomu nie sprawi trudności, a robi się je tyle, ile stygnie budyń. Jednak jeśli wcześniej nie mieliście styczności z tym przepisem, słony dodatek może was zadziwić. Spokojnie - i tak będzie słodko.

Szybkie ciasto bez pieczenia, które nie sprawia problemu i zawsze się udaje? Oczywiście to ciasto rafaello. Przepis jest banalny - wtsraczy słone krakersy przełożyć kremem budyniowym i posypać wiórkami kokosowymi. To ulubione ciasto mojej rodziny i robię je na każdą okazję i bez okazji też. Oto przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia.

Zobacz wideo

Ciasto rafaello na krakersach. Zjesz całą blachę naraz

Składniki: 

  • 3 opakowania solonych, prostokątnych krakersów (ok. 600 g),
  • 250 g masła (musi być miękkie),
  • 1 l mleka,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji.

Ciasto rafaello - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania budyniu. Do większego kubka lub garnuszka wlej mleko, dodaj cukier oraz budynie i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Następnie stopniowo wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając.
  2. Kiedy masa zgęstnieje, gotuj ją na wolnym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie zdejmij garnek z palnika i przykryj go folią aluminiową, by wierzch nie wysechł. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej.
  3. Ciepłe masło utrzyj na puch. Następnie dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodaj do kremu 150 g wiórków kokosowych.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie spód wyłóż krakersami i połóż na nich 1/3 kremu budyniowego. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Następnie połóż kolejną porcję kremu, następnie wiórki i ponownie krem. Następnie wyrównaj wierzch i posyp pozostałymi wiórkami lub użyj płatków migdałowych.
  5. Tak przygotowane ciasto włóż na całą noc do lodówki, by krakersy nabrały wilgoci, a krem stężał.

Pewnie niektórzy się zdziwią, że do słodkiego ciasta dodaje się słone krakersy, które zazwyczaj jada się z ketchupem lub sosem serowym, a nie kremem budyniowym. Słone krakersy idealnie przełamują nadmierną słodycz kremu i dzięki temu ciasto nie jest mulące. Można jeść je bez końca.

Więcej o: