• Link został skopiowany

Tani obiad jak w restauracji. Jak zrobić ziemniaki gratin? Przyda się konkretne urządzenie

Ziemniaki to najlepsze warzywo świata. Wiedzą to nie tylko Polacy, lecz także Francuzi, którzy z ziemniaków robią najlepszą zapiekankę i to z zaledwie kilku składników. Jak zrobić słynne ziemniaki gratin? Wystarczy ostra mandolinka i piekarnik.
Ziemniaki gratin
Danilova Janna /Shutterstock

Po ziemniaki codziennie sięgają miliony Polaków. Jemy je pod najróżniejszymi postaciami, jedni kochają kluski i kopytka, inni kremowe puree położone obok kotleta, jeszcze inni zajadają się frytkami lub kartoflanką. A zna ktoś ziemniaki gratin? To klasyk kuchni francuskiej - cieniutkie plastry ziemniaków ułożone warstwowo w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem śmietanki i sera. Roboty tyle, co nic, a smaku nie da się opisać, Wybierz jednak odpowiednie ziemniaki - najlepiej sprawdzą się te, które mają dużo skrobi. 

Zobacz wideo

Ziemniaki gratin - tani obiad jak z restauracji

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • 130 g startego sera
  • masło
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Powinny nie być grubsze niż 2 mm. 
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem z każdej strony. Na dno połóż przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę osól. 
  3. Plastry ziemniaków układaj obok siebie tak, aby lekko na siebie nachodziły. Układaj je warstwowo, każdą warstwę lekko osól. 
  4. Ułożone ziemniaki zalej śmietanką i zamknij naczynie pokrywką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez godzinę. 
  5. Po godzinie zdejmij pokrywkę i dodaj starty ser. Zapiekaj całość jeszcze kwadrans. Zapiekankę podawaj gorącą. 

Do ziemniaków gratin najlepiej sprawdzą się twardsze sery, najlepiej żółte. Idealny będzie Gruyère lub nasz polski Bursztyn. Jeśli chcesz troszkę podkręcić smak zapiekanki, możesz dodać odrobinę suszonego tymianku - ta przyprawa kocha się z ziemniakami i jest charakterystyczna dla kuchni francuskiej. 

Więcej o: