Po ziemniaki codziennie sięgają miliony Polaków. Jemy je pod najróżniejszymi postaciami, jedni kochają kluski i kopytka, inni kremowe puree położone obok kotleta, jeszcze inni zajadają się frytkami lub kartoflanką. A zna ktoś ziemniaki gratin? To klasyk kuchni francuskiej - cieniutkie plastry ziemniaków ułożone warstwowo w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem śmietanki i sera. Roboty tyle, co nic, a smaku nie da się opisać, Wybierz jednak odpowiednie ziemniaki - najlepiej sprawdzą się te, które mają dużo skrobi.
Składniki:
Do ziemniaków gratin najlepiej sprawdzą się twardsze sery, najlepiej żółte. Idealny będzie Gruyère lub nasz polski Bursztyn. Jeśli chcesz troszkę podkręcić smak zapiekanki, możesz dodać odrobinę suszonego tymianku - ta przyprawa kocha się z ziemniakami i jest charakterystyczna dla kuchni francuskiej.