Znajomy cukiernik mówi, że to najlepszy przepis na sernik. Ten spód idealnie komponuje się z twarogiem

Sernik to ulubiony deser wielu z nas. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, a do tego z wieloma dodatkami. Zdaniem niektórych najlepszy jest ten, który wykonany jest z przepisu babci. Moim zdaniem warto jednak trochę z nim poeksperymentować. Ta receptura to umożliwi.

Sernik to dla wielu z nas najlepszy deser, jaki tylko można zrobić. Wykonuje się go na różne okazje, lub wtedy, gdy tylko zechcemy zasmakować czegoś słodkiego. Od lat istnieje walka między tymi, którzy przepadają za wypiekiem z dodatkami, a tymi, którzy uważają, że są one zbędne. Dziś chcę pokazać recepturę na przysmak, który przypadnie do gustu tej pierwszej grupie.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik ambasador wyróżnia się kakaowym spodem i wierzchem oraz jest urozmaicony brzoskwiniami. To właśnie dzięki temu okazuje się wyjątkowym deserem, który podbija serca miłośników słodkości. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak kakaowego spodu doskonale komponują się z delikatnymi kawałkami brzoskwiń.

Przepis na sernik ambasador

Składniki na kruchy spód kakaowy

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • jajko,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową

  • 500 g sera twarogowego,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • skórka starta z cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 400 g brzoskwiń z zalewy.

Składniki na kruszonkę kakaową

  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się kruchym ciastem. Do miski przesiej mąkę, kakao, cukier puder i dodaj sól.
  2. Do suchych składników wrzuć schłodzone i podzielone na mniejsze kawałki masło. Wymieszaj wszystko za pomocą dłoni do powstania kruszonki.
  3. Wbij jajko, wlej ekstrakt waniliowy i zagnieć całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  4. Teraz czas na przyrządzenie masy serowej. W większej misce umieść ser twarogowy, ser mascarpone, cukier, jajka i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką konsystencję. Na koniec dorzuć ekstrakt i skórkę z cytryny, wmieszaj je za pomocą szpatułki.
  5. Gdy masa jest gotowa, możesz przyrządzić kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, kakao i cukier. Dodaj posiekane masło i rozkrusz wszystko palcami, by powstały grudki.
  6. Jeśli wszystkie produkty są gotowe, można składać je w całość. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na kształt formy, następnie przenieś je do niej, zalepiając cały spód i boki.
  7. Na spodzie ułóż podzielone na mniejsze kawałki brzoskwinie, zalej je masą serową i ponownie ułóż owoce. Wierzch posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
  8. Gotowy sernik wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 60 minut, do momentu zarumienienia i wypieczenia.
  9. Po tym czasie wyłącz urządzenie i pozostaw wypiek w środku. Dzięki temu ostygnie wraz z piekarnikiem. Przed podaniem możesz obsypać wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.