• Link został skopiowany

Takim jajkom nikt się nie oprze. Idealne na śniadanie i przystawkę, ale na Wielkanoc też się sprawdzą

Jajka pojawiają się na naszych stołach bardzo często, wykorzystujemy je do śniadań, obiadów i deserów. Są idealną przekąską i przystawką, a także dodatkiem, który umieszczamy obok ziemniaków i sałatki. Są również głównym elementem śniadania wielkanocnego. W odsłonie, którą chcemy pokazać idealnie wpasowują się we wszystkie wymienione okazje. Warto zrobić je już dziś lub zapisać przepis, by zrobić je w święta.
Ani pieczarki, ani szynka. Jajka faszerowane to wielkanocny hit, którego sekret tkwi w tym składniku
Fot. freeskyline / iStock

Jajka faszerowane to klasyczna przystawka, która cieszy się popularnością na polskich stołach od wielu lat. Do ich zrobienia zachęca nas prostota, a także smak i dodatki, które możemy w nich umieścić. Tak wykonane mogą być podawane na śniadania, a także jako element obiadowy.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Przedstawiony przez nas przepis cieszy się bogatym smakiem. Jest to zasługa składników, które się w nim znajdują. Oprócz aromatycznych jajek można wyróżnić grzyby. W recepturze sięga się po podgrzybki, jednak można użyć innych, bardziej przypadającym nam do gustu grzybów. Ten przepis warto już dziś gdzie zapisać, bo z pewnością przyda się w Wielkanoc.

Przepis na faszerowane jajka po polsku

Składniki

  • 6 jajek,
  • 150 g prawdziwków,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w garnku z wodą i gotuj je przez około 10-12 minut na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka, by nie uszkodzić białka i przenieś je do miski.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj co jakiś czas, zdejmij z ognia gdy staną się rumiane.
  3. Grzyby dokładnie przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj je do wysmażonej cebuli i podsmażaj do momentu, aż staną się miękkie. Odstaw farsz do ostygnięcia.
  4. Do żółtek dodaj kwaśną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj również ostudzony farsz z grzybów. Dopraw wszystko solą i pieprzem według własnego smaku, dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy farsz przełóż do pustych białek. Przed podaniem możesz je ozdobić majonezem i szczypiorkiem.
Więcej o: