• Link został skopiowany

Robią wrażenie za każdym razem. Naleśników w tym wydaniu może zazdrościć każda restauracja

Mogłoby się wydawać, że naleśniki są takim daniem, którego nie da się już zrobić lepiej. Niby wysmażone placki wypełnione dżemem to szczyt możliwości, ale nie jest to prawda. Dzięki temu przepisowi zobaczysz, że da się je zrobić jeszcze ciekawiej. Będziesz musiał użyć do tego piekarnika.
Naleśniki zapiekane
Fot. Shutterstock, Gamzova Olga

Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. Są one delikatne, smaczne i komponują się z różnymi dodatkami. Zazwyczaj robimy je z dżemem lub kremem czekoladowym. Mało kto decyduje się na ich udoskonalenia. Jednak ten przepis pokazuje, że można je zrobić nieco inaczej, dzięki czemu tylko zyskają na smaku.

Zobacz wideo Naleśniki na 1001 sposobów

Naleśniki zapiekane może są popularnym daniem dla jakiejś części z nas. W takiej formie występują jednak w wersji wytrawnej. My postanowiliśmy zrobić je ze słodkim wypełnieniem. W chrupiących plackach należy wysmarować nadzienie zrobione z twarogu i serka. Dodatkowo posypuje się je posiekanymi owocami. Takie naleśniki zawija się w rulon i wrzuca do piekarnika. Z dodatkiem bitej śmietany są prawdziwą ucztą.

Przepis na naleśniki zapiekane na słodko

Składniki na naleśniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej do smażenia.

Składniki dodatkowe

  • 500 g serka homogenizowanego,
  • 200 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 300 g ulubionych owoców,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie naleśników. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do momentu, aż powstanie masa pozbawiona grudek.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wylewaj porcje ciasta naleśnikowego. Smaż naleśniki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Powtarzaj czynność do wykorzystania całej masy.
  3. W trakcie smażenia możesz przygotować nadzienie. W misce wymieszaj serek homogenizowany, twaróg, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy. Masa powinna być gładka i jednolita.
  4. Na każdym wysmażonym naleśniku rozłóż równomiernie porcję farszu. Obsyp je pokrojonymi na mniejszą kostkę owocami.
  5. Zwijaj naleśniki w ruloniki i układaj je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw naczynie z naleśnikami do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż naleśniki będą lekko zrumienione.
  7. Po tym czasie wyjmij naleśniki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  8. Podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Smacznego!
Więcej o: