Domowymi drożdżówkami każdy uwielbia się napychać. Można dzięki nim zaspokoić głód, a także zakosztować słodkości. Te ze staropolskiego przepisu deklasują wszystkie inne. To właśnie tak babcie je przyrządzały. Poznaliśmy przepis i przekonaliśmy się, że są najlepsze na świecie.
(Fot. Pixabay)
REKLAMA
REKLAMA
Drożdżówki to smakołyki, które w tych czasach kojarzą się jedynie ze sklepowymi lub cukierniczymi półkami. Mało kto decyduje się na samodzielne przygotowanie tego przysmaku. Jednak od czasu do czasu warto zainteresować się staropolskimi przepisami i odtworzyć smaki, które towarzyszyły naszym dziadkom. Taką właśnie recepturę dziś przedstawiamy. Znaleziona w kajeciku prababci przerwała lata i cieszyła rodzinę przez pokolenia. Po wypieczeniu całość zniknie w kilka chwil.
REKLAMA
Zobacz wideo Drożdżówki z serem - pyszny zawijas
Przepis na drożdżówkę staropolską
Składniki na ciasto drożdżowe
1 kg mąki,
100 g świeżych drożdży,
pół litra mleka,
3 jajka,
1,5 szklanki cukru,
pół margaryny,
60 ml oleju.
Składniki na kruszonkę
pół szklanki drobnego cukru,
pół szklanki mąki,
1/4 kostki margaryny.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlej mleko i delikatnie je podgrzej. Następnie wsyp cukier i dokładnie wymieszaj.
Do szklanki wkrusz świeże drożdże i zalej je kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut.
Do reszty mleka dodaj margarynę i olej, również całość zagotuj. Do większej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej powstałą ciepłą mieszankę. Wymieszaj wszystko ostrożnie drewnianą łyżką.
Stopniowo zacznij dodawać jajka, a na końcu zaczyn. Jego konsystencja powinna być lejąca i rzadka. Ponownie całość zamieszaj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Kiedy wszystko przybierze odpowiednią formę, przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W tym czasie możesz przygotować kruszonkę. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce. Dodaj do niej cukier i mąkę, całość dokładnie utrzyj. W ten sposób otrzymasz nieregularne grudki, które posłużą za wierzch ciasta.
Wyrośniętą masę ponownie zagnieć na posypanej mąką stolnicy, a następnie przełóż do foremki. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką i wstaw wszystko do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.