• Link został skopiowany

Mistrzowska drożdżówka, która przebija sklepowe. Ten przepis znany jest od pokoleń

Domowymi drożdżówkami każdy uwielbia się napychać. Można dzięki nim zaspokoić głód, a także zakosztować słodkości. Te ze staropolskiego przepisu deklasują wszystkie inne. To właśnie tak babcie je przyrządzały. Poznaliśmy przepis i przekonaliśmy się, że są najlepsze na świecie.
Drożdżówka (zdjęcie ilustracyjne)
(Fot. Pixabay)

Drożdżówki to smakołyki, które w tych czasach kojarzą się jedynie ze sklepowymi lub cukierniczymi półkami. Mało kto decyduje się na samodzielne przygotowanie tego przysmaku. Jednak od czasu do czasu warto zainteresować się staropolskimi przepisami i odtworzyć smaki, które towarzyszyły naszym dziadkom. Taką właśnie recepturę dziś przedstawiamy. Znaleziona w kajeciku prababci przerwała lata i cieszyła rodzinę przez pokolenia. Po wypieczeniu całość zniknie w kilka chwil.

Zobacz wideo Drożdżówki z serem - pyszny zawijas

Przepis na drożdżówkę staropolską

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • pół litra mleka,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • pół margaryny,
  • 60 ml oleju.

Składniki na kruszonkę

  • pół szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki mąki,
  • 1/4 kostki margaryny.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej mleko i delikatnie je podgrzej. Następnie wsyp cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Do szklanki wkrusz świeże drożdże i zalej je kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut.
  3. Do reszty mleka dodaj margarynę i olej, również całość zagotuj. Do większej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej powstałą ciepłą mieszankę. Wymieszaj wszystko ostrożnie drewnianą łyżką.
  4. Stopniowo zacznij dodawać jajka, a na końcu zaczyn. Jego konsystencja powinna być lejąca i rzadka. Ponownie całość zamieszaj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Kiedy wszystko przybierze odpowiednią formę, przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. W tym czasie możesz przygotować kruszonkę. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki i umieść ją w miseczce. Dodaj do niej cukier i mąkę, całość dokładnie utrzyj. W ten sposób otrzymasz nieregularne grudki, które posłużą za wierzch ciasta.
  7. Wyrośniętą masę ponownie zagnieć na posypanej mąką stolnicy, a następnie przełóż do foremki. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką i wstaw wszystko do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
Więcej o: