Na pierwszy rzut oka tani chleb, a jednak nadziany. Zajadamy się nim bez opamiętania

Chleb - niby nic specjalnego, a jednak można wyczarować z niego wspaniałe danie. Od jakiegoś czasu podczas weekendowych seansów filmowych w moim domu nie może zabraknąć... faszerowanego chleba. To obłędna, sycąca przekąska, której nie sposób się oprzeć, choć na początku może brzmieć to nieco śmiesznie.

Chleb faszerowany to propozycja dla tych, którzy kochają pizzę i zapiekanki. Dodatki, których możemy użyć, są dowolne, więc łatwo wyczarujemy ulubione smaki. Jak zatem zrobić chleb faszerowany? To banalnie proste. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Faszerowany chleb - jakich dodatków użyć? Przygotowanie tej imprezowej przekąski jest banalnie proste 

Przygotowanie faszerowanego chleba jest banalnie proste i nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Ta faszerowana przekąska sprawdza się doskonale na różnorodne okazje, więc przepis z pewnością warto znać. W moim domu zajadamy się nim podczas weekendowych seansów filmowych, jednak świetnie sprawdzi się też na imprezę rodzinną czy z przyjaciółmi.  

Lista składników nie jest zobowiązująca. Można użyć tego, co akurat masz w lodówce. Dzięki temu jest to przekąska w duchu zero waste. Oto przykładowa lista zakupów. 

Składniki: 

  • 1 bochenek chleba
  • boczek, 
  • salami, 
  • wędlina, 
  • cebula, 
  • papryka, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, szczypta chilli,
  • żółty ser lub mozzarella. 

Jak zrobić faszerowany chleb? Biegnij do sklepu po bochenek chleba i czyść lodówkę 

Sposób przygotowania: 

  1. Odkrój górę chleba i wydrąż jego środek. Możesz też tylko ponacinać bochenek, aby zmieścić do środka farsz. 
  2. Pokrój drobno warzywa i wędlinę, a następnie nadziej nimi bochenek chleba. 
  3. Posyp bochenek startym żółtym serem lub mozzarellą.  
  4. Ułóż chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30 minut. Podawaj z ulubionymi dipami lub keczupem.  
Więcej o: