Chleb faszerowany to propozycja dla tych, którzy kochają pizzę i zapiekanki. Dodatki, których możemy użyć, są dowolne, więc łatwo wyczarujemy ulubione smaki. Jak zatem zrobić chleb faszerowany? To banalnie proste.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Faszerowany chleb - jakich dodatków użyć? Przygotowanie tej imprezowej przekąski jest banalnie proste
Przygotowanie faszerowanego chleba jest banalnie proste i nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Ta faszerowana przekąska sprawdza się doskonale na różnorodne okazje, więc przepis z pewnością warto znać. W moim domu zajadamy się nim podczas weekendowych seansów filmowych, jednak świetnie sprawdzi się też na imprezę rodzinną czy z przyjaciółmi.
Lista składników nie jest zobowiązująca. Można użyć tego, co akurat masz w lodówce. Dzięki temu jest to przekąska w duchu zero waste. Oto przykładowa lista zakupów.
Składniki:
- 1 bochenek chleba,
- boczek,
- salami,
- wędlina,
- cebula,
- papryka,
- 3-4 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, szczypta chilli,
- żółty ser lub mozzarella.
Jak zrobić faszerowany chleb? Biegnij do sklepu po bochenek chleba i czyść lodówkę
Sposób przygotowania:
- Odkrój górę chleba i wydrąż jego środek. Możesz też tylko ponacinać bochenek, aby zmieścić do środka farsz.
- Pokrój drobno warzywa i wędlinę, a następnie nadziej nimi bochenek chleba.
- Posyp bochenek startym żółtym serem lub mozzarellą.
- Ułóż chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30 minut. Podawaj z ulubionymi dipami lub keczupem.