Trochę jak szakszuka, a jednak na zielono. Totalny game changer na redukcji. Rozpływa się w ustach

Szakszuka staje się coraz popularniejsza. Jednak to jej zielona wersja znacznie bardziej zachwyca. To idealne śniadanie dla tych, którym zależy na dużej ilości białka i energii na cały dzień. Jajka w wersji na zielono to też totalny game changer na redukcji.

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest ważniejszy, niż nam się wydaje. Musi być pełnowartościowy i bogaty w białko. Jeśli znudziła nam się klasyczna jajecznica czy jajka sadzone, postawmy na szakszukę. I to nie byle jaką, bo tą w zielonej wersji.  

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Zielona szakszuka - przepis. To śniadanie zapewni sytość na wiele godzin 

Klasyczną szakszukę przygotowujemy z pomidorów i papryki. W zielonej wersji zastępujemy je szpinakiem i/lub cukinią. W ten sposób jajka duszone w aromatycznym sosie zyskują całkowicie nowy smak. W moim domu nie da się im oprzeć. A na dodatek wszyscy są najedzeni aż do obiadu i nie podjadają. Jakich składników potrzebujemy, by przygotować szakszukę na zielono? 

Składniki: 

  • 200 g cukinii (opcjonalnie), 
  • 100 g szpinaku (świeży lub mrożony), 
  • 2-3 jajka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • szczypiorek, 
  • 1 łyżka masła, 
  • sól i pieprz oraz szczypta chilli. 

Szakszuka w zielonej wersji to obłędnie pyszne śniadanie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj też szczypiorek. 
  2. Cukinię umyj, osusz i pokrój w półtalarki. Szpinak przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, jeśli używasz świeżego. 
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę i czosnek. Następnie wrzuć cukinię i całość podsmażaj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą chilli. 
  4. Po upływie czasu dodaj szpinak (mrożony lub świeży), a gdy zmniejszy swoją objętość, wbij jajka. Przykryj pokrywką i duś, aż białko jajka się zetnie. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z kromką świeżego chleba. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.