-
Haps
-
Jak przygotować
- Trochę jak szakszuka, a jednak na zielono. Totalny game changer na redukcji. Rozpływa się w ustach
Trochę jak szakszuka, a jednak na zielono. Totalny game changer na redukcji. Rozpływa się w ustach
Szakszuka staje się coraz popularniejsza. Jednak to jej zielona wersja znacznie bardziej zachwyca. To idealne śniadanie dla tych, którym zależy na dużej ilości białka i energii na cały dzień. Jajka w wersji na zielono to też totalny game changer na redukcji.
Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest ważniejszy, niż nam się wydaje. Musi być pełnowartościowy i bogaty w białko. Jeśli znudziła nam się klasyczna jajecznica czy jajka sadzone, postawmy na szakszukę. I to nie byle jaką, bo tą w zielonej wersji.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Zielona szakszuka - przepis. To śniadanie zapewni sytość na wiele godzin
Klasyczną szakszukę przygotowujemy z pomidorów i papryki. W zielonej wersji zastępujemy je szpinakiem i/lub cukinią. W ten sposób jajka duszone w aromatycznym sosie zyskują całkowicie nowy smak. W moim domu nie da się im oprzeć. A na dodatek wszyscy są najedzeni aż do obiadu i nie podjadają. Jakich składników potrzebujemy, by przygotować szakszukę na zielono?
Składniki:
- 200 g cukinii (opcjonalnie),
- 100 g szpinaku (świeży lub mrożony),
- 2-3 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz oraz szczypta chilli.
Szakszuka w zielonej wersji to obłędnie pyszne śniadanie. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj też szczypiorek.
- Cukinię umyj, osusz i pokrój w półtalarki. Szpinak przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, jeśli używasz świeżego.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę i czosnek. Następnie wrzuć cukinię i całość podsmażaj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą chilli.
- Po upływie czasu dodaj szpinak (mrożony lub świeży), a gdy zmniejszy swoją objętość, wbij jajka. Przykryj pokrywką i duś, aż białko jajka się zetnie. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z kromką świeżego chleba. Smacznego!