Nie wymyślam i co roku robię w Środę Popielcową jedno danie. Ekspresowo znika z talerzy

Co na obiad w Popielec? Choć zawczasu wiemy, że należy zachować wstrzemięźliwość od niektórych pokarmów, decyzja nie zawsze jest prosta. Zazwyczaj króluje ryba z piekarnika, ale to niejedyne rozwiązanie. Co na obiad w post? Przedstawiamy szybki przepis na danie, które zasmakuje całej rodzinie.

Środa Popielcowa jest ważnym dniem w życiu każdego katolika, ponieważ rozpoczyna okres Wielkiego Postu. To czas, w którym wierni przez 40 dni przygotowują się do Wielkanocy i mają szansę na refleksje oraz przemyślenia związane ze swoimi postawami i nawykami. Nie każdy wie, jakie produkty można tego dnia spożywać. Podpowiadamy, co zrobić szybko na obiad i ile posiłków można zjeść.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Środa Popielcowa. Ile posiłków można spożyć w ciągu dnia?

Kodeks Prawa Kanonicznego określa, ile posiłków można spożyć w ciągu dnia w Środę Popielcową. W głównej mierze należy zachować post ścisły i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Z tego względu zaleca się trzy posiłki, w tym jeden syty. Warto więc przygotować obiad, który będzie zgodny z powyższymi założeniami. Wstrzemięźliwość jest zalecana u osób od 14. roku życia. Nie jedz mięsa, nie pij alkoholu i przygotuj lekki obiad. Na co się zdecydować?

Co na obiad w Popielec? Przygotuj obiad bez mięsa na szybko

Jeśli szukasz szybkiego i niedrogiego obiadu bez mięsa na Środę Popielcową, świetną propozycją są proste w przygotowaniu wytrawne krokiety z pieczarkami. Już od kilku lat nie kombinuję i robię to danie każdego roku. Rodzina jest zachwycona. Co będzie ci potrzebne?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mleka;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • pół kilograma pieczarek;
  • dwie duże cebule;
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo przygotuj jajko, bułkę tartą i olej, które będą potrzebne do smażenia krokietów.

Środa Popielcowa — co jeść? Krokiety z pieczarkami to najprostszy wybór

Sposób przygotowania krokietów:

  1. Wlej do miski mleko, dodaj jajko, sól i mąkę pszenną. Dokładnie zmiksuj i w razie konieczności ponownie dodaj nieco mąki. Smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
  2. Przygotuj farsz. Podsmaż na patelni z dodatkiem oleju oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Pozwól odparować wodzie i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wykładaj ostudzoną masę na naleśniki i zawijaj krokiety. Obtaczaj w jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia.
Więcej o: