Zrobiłam raz i już nie robię inaczej. Sekretem chrupkości tej ryby jest ciasto

Czy ryba to mięso? Oczywiście, jednak możesz spokojnie zjeść ją w wyjątkowym dniu, jakim jest piątek, czy jakikolwiek dzień postny. Nie musisz stawiać jednak na nudne, klasyczne danie, dlatego z pomocą przyjdzie ci ryba w cieście naleśnikowym. Będzie chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku.

Piątek jest czasem, gdy wiele osób głowi się nad tym, co przygotować do jedzenia. Zamiast klasycznego mięsa z kurczaka czy wieprzowiny, często stawiamy na posiłek z rybą. Nie musi być jednak nudny, dlatego ciekawym pomysłem jest obtoczenie produktu w cieście naleśnikowym. Jak to zrobić, by danie było soczyste i pyszne?

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Ryba w cieście naleśnikowym podbije serca domowników. Postaw na tę, która prawie nie ma ości

Do przygotowania ryby w cieście sprawdzi się produkt, który nie ma dużej ilości ości, a mięso nie rozpadnie się na części podczas smażeniaWarto postawić na dorsza, mintaja, mirunę lub morszczuka. Oprócz głównego produktu ważne jest też ciasto naleśnikowe, w którym obtoczysz rybę. Jeśli przygotujesz je prawidłowo, danie po usmażeniu będzie chrupkie z zewnątrz, ale i soczyste w środku. Taki posiłek sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację nie tylko w Środę Popielcową. Może być też świetnym daniem, urozmaicającym wieczór ze znajomymi lub rodziną.

Składniki: 

  • 4 filety wybranej ryby bez ości;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • sól;
  • pieprz;
  • papryka wędzona;
  • zioła prowansalskie;
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce mleko, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszaj — masa powinna być gęsta.
  2. Pokrój filety na mniejsze części, zanurz w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż ryba stanie się złocista.

Pyszna ryba w sosie pieczarkowym? Taką polewę też możesz przygotować w domu

Usmażoną rybę możesz jeść z surówką i gotowanymi ziemniakami lub frytkami, ale warto też przygotować pasujący do niej sos. W tym przypadku świetnym wyborem będzie klasyczny pieczarkowy.

Składniki:

  • pół kilograma pieczarek;
  • 2 średnie cebule;
  • masło do smażenia;
  • 1 szklanka śmietany 15 proc.;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości masła. Dodaj cebulę w plastrach, ponownie lekko podsmaż i dolej wodę.
  2. Gotuj pieczarki i cebulę przez 4-5 minut, a później zmieszaj śmietanę z mąką i dodaj do garnka. Dopraw solą i pieprzem, odczekaj chwilę i gotowe.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.